Nog even en dan begint de transferperiode in het voetbal weer. En wie weet is daarin wel een belangrijke rol weggelegd voor masterstudent Ondernemingsrecht Dave Coelers (24). Hij is bij Excelsior, dat steeds intensiever samenwerkt met de EUR, de allereerste studentscout in het Nederlandse profvoetbal.

Voetbal is Coelers met de paplepel ingegoten. “Mijn vader is supporter van Feyenoord”, vertelt hij. “Ik bezoek regelmatig Nederlandse en buitenlandse wedstrijden, en bovendien speel ik de computergame Football Manager. Daar heb ik als manager met Excelsior de Johan Cruijff Schaal gewonnen en de Champions League bereikt.” Zelfs zijn scriptie stond in het teken van voetbal: over de Financial Fair Play-regelgeving van de UEFA.

dave-coelers-studentscout-excelsior-1
Dave Coelers. Beeld door: Joshua Kruter

Tweede divisie van Zweden en Denemarken

En toen viel zijn oog in april op een bericht van het AD, waarin Excelsior op zoek bleek naar een studentscout. Coelers: “Een sympathieke club, bij Ajax zou ik al iets minder enthousiast zijn.” De Barendrechter aarzelde geen moment en schreef een brief. Na twee gesprekken met commercieel directeur Wouter Gudde en algemeen directeur Ferry de Haan werd hij begin juli aangenomen.

Via de gigantische videodatabase Wyscout bekijkt Coelers sindsdien wedstrijden uit de tweede divisie van Zweden en Denemarken, competities die door Excelsior nog niet in kaart zijn gebracht. “Ik zonder me dan echt af in mijn kamer, want ik wil niets missen.”

Centrale verdediger en spits

Coelers heeft geen specifieke instructies meegekregen en kijkt daarom op zijn eigen manier naar spelers. Hij vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat spelers ‘niet zeuren tegen de scheidsrechter’ en voortdurend aanspeelbaar zijn, wat hij afmeet aan loopacties van spelers.

Enkel over spelers die voldoende positieve eigenschappen bezitten, stelt hij een rapport op. Hij somt daarin de sterke en zwakke punten op en geeft een eindoordeel, waarin hij een speler redelijk of sterk aanbeveelt. In de daaropvolgende wedstrijden houdt hij deze spelers extra in de gaten (‘presteren ze constant?’) en stuurt hij aanvullende rapporten op naar hoofdscout Brian Stolk.

“Inmiddels heb ik een handvol spelers uit beide competities gerapporteerd”, vertelt Coelers. Daaronder bevinden zich een centrale verdediger en een spits, maar Coelers wil verder niet vertellen wat voor type spelers het zijn of hoelang hij ze al volgt. Juist op die posities wil Excelsior zich deze winterstop versterken. De club zal deze spelers de komende transferperiode daarom eventueel uitgebreider bestuderen en contracteren. De andere aanbevolen spelers worden pas relevant zodra Excelsior de selectie op andere posities wil aanvullen.

dave-coelers-studentscout-excelsior-3
Beeld door: Joshua Kruter

Droom

In tegenstelling tot reguliere scouts heeft Coelers geen professionele achtergrond in de voetbalwereld. “Maar ik heb me eigenlijk al vijftien jaar ingelezen door het bekijken van talloze voetbalwedstrijden”, stelt hij. En tijdens zijn studie verwierf hij analytische vaardigheden. “Je leert om uit een berg informatie de juiste gegevens te halen. Het scoutwerk is eigenlijk vergelijkbaar. Je bekijkt wedstrijden uit een onbekende competitie en moet er de juiste spelers uitvissen.”

Wordt Coelers later professioneel scout? “Ik wil niet te ver vooruit kijken”, stelt hij. “Het was altijd een droom om in de voetbalwereld te werken. Dit is een unieke kans. Daarom neem ik ook genoegen met een seizoenskaart als vergoeding. Ik maakte altijd al aantekeningen over spelers en het zou nu hartstikke mooi zijn als op basis daarvan een speler wordt gehaald.”