Heel sacraal oogt het niet, met systeemplafond en tl-buizen, zeil op de vloer, lamellen voor de ramen en broodtrommeltjes van thuis. Maar toch vindt in dit lokaaltje van het G-gebouw op de EUR-campus eens per twee weken een religieus moment plaats. Een handvol christenen komt hier een uurtje bij elkaar om samen te lunchen, een onderwerp te bespreken en te bidden.

“Het is bedoeld voor iedereen op de campus die zich identificeert als christen”, vertelt Guido Berens. Naast zijn werk als universitair docent Corporate Communication bij RSM is hij coördinator van deze bijeenkomst. Berens, zelf katholiek, weet niet tot welke exacte stromingen de vaste bezoekers behoren. “Daar hebben we het niet bewust over. Volgens mij zijn het vooral gereformeerden. We zitten boven de rivieren, dus dat is ook wel logisch.”

Nieuwe bezoekers

De opkomst per bijeenkomst verschilt: soms tegen de tien, soms twee. De opzet blijft hetzelfde. “Een deelnemer bereidt iets voor. Meestal is dat een stukje uit de Bijbel, maar het kan ook een inspirerend filmfragment zijn of een stuk uit een boek.” Een keer liet iemand bijvoorbeeld een video zien waarin een christen op een heel positieve manier anderen benadert. “Daarover praten we dan. Hoe denken we over wat we horen, wat betekent dit voor ons dagelijks leven?” Afsluitend is er een gebedsronde waarbij iedereen hardop zijn of haar inbreng mag geven. Berens omschrijft het samenzijn daarom als ‘even contact maken met ons christenzijn’.

De coördinator benadrukt dat de groep openstaat voor nieuwe bezoekers. “We zijn nu overwegend met wetenschappelijke medewerkers. Het zou daarom leuk zijn als er ook studenten en ondersteunend personeel bijkomen.”

Meer weten? Stuur een e-mail naar [email protected] voor meer informatie over de data, tijdstippen en locaties.

EM richt zich in de periode tot het einde van het jaar op alle rollen die religie kunnen spelen op de Erasmus Universiteit en daaromheen. Lees hier alle artikelen van deze religiespecial ->