Er is meer tussen hemel en aarde dan religie alleen. Ook een bijgeloof of ritueel kan van groot belang zijn voor het dagelijks leven. EM verzamelde op de campus 8 even hilarische als effectieve varianten. “De avond voor een lastig tentamen slaap ik met mijn samenvattingen in bed.”

"Ik heb dat tentamen gemaakt in een T-shirt met een portret van Mao Zedong"

bruno-falconnier
Beeld door: Ronald van den Heerik

Bruno Falconnier (21, uit België), student International Public Management and Policy:

“Voor elk tentamen draag ik kleding die te maken heeft met het onderwerp van de lesstof. Ik geloof namelijk dat ik op die manier beter presteer. Zo ging ik tijdens mijn uitwisselingsperiode in Canada met een ‘chapka’ (Russische bontmuts, red.) op naar het tentamen over post-Sovjet Rusland. En toen ik twee weken geleden een tentamen over Europa had, zat ik in de tentamenzaal met een armband van de Europese Commissie. Maar het is niet altijd makkelijk om de juiste outfit te vinden. Voor een toets over Aziatische internationale betrekkingen wist ik lange tijd niet wat ik aan moest. Uiteindelijk heb ik dat tentamen gemaakt in een T-shirt met een portret van Mao Zedong. Nu is het nog wachten op een tentamen over Nederland, want dan eet ik stroopwafels. Vlak voor dat tentamen, een heel pak helemaal leeg.”

"Stiekem hoop ik dat mijn pen een deel van de lesstof onthoudt"

tessa-van-hartingsveldt
Beeld door: Ronald van den Heerik

Tessa van Hartingsveldt (21), student Klinische Technologie:

“Voor de tentamens van mijn opleiding Klinische Technologie moet ik veel lange teksten kennen. Ik vat daarom die teksten samen en schrijf ze met een pen uit. Ik geloof dat als ik met dezelfde pen mijn tentamen maak, ik meer vragen kan beantwoorden. Stiekem hoop ik dat die pen een deel van de lesstof onthoudt en deze als vanzelf kan reproduceren. Maar ik ben in de drie jaar die ik studeer wel een paar keer van dat geloof afgevallen: soms herinnert ‘die pen’ minder dan je hoopte.”

"Ons geloof in het rugnummer van Johan Cruijff gaat best ver"

robert-nieuwenhuis
Beeld door: Ronald van den Heerik

Robert Nieuwenhuis (20), student Economie:

“Sinds de dood van Johan Cruijff hebben mijn vrienden en ik een bijgeloof dat draait om het getal 14. Een ode aan Johan noemen we het, maar ondertussen gaat ons geloof in zijn rugnummer best ver: het volume van mijn televisie staat standaard op 14, ik heb een voetbalshirt met rugnummer 14, en ik kan mij erg verheugen op het reizen met een trein die vanaf spoor 14 vertrekt. Maar ook in spelletjes speel ik als het mogelijk is met 14. Zo heb ik laatst aardig wat euro’s verdiend met roulette door in te zetten op, jawel, nummertje 14. Maar 14 staat voor mij sinds kort niet alleen maar voor winst en plezier. Tijdens mijn laatste tentamen wist ik helaas het antwoord niet op… vraag 14.”

"Rennen voelt echt alsof je drugs gebruikt"

natalia-derossi
Beeld door: Job Zomerplaag

Natalia Derossi (19, uit Italië), student Liberal Arts & Sciences:

“Sinds ik in Rotterdam woon, ren drie keer per week hard. Samen met een vriendin teken ik op een stadskaart waar we al liepen. Uiteindelijk hoop ik in heel Rotterdam te hebben gelopen. Het rennen is voor mij meer dan sportief bezig zijn, het is voor mij een vorm van meditatie. Door te rennen krijg ik het gevoel dat mijn gedachten loskomen van mijn lichaam. Het voelt echt alsof je drugs gebruikt: je wordt er heel blij en gelukkig van.”

"Ik steek heel veel vuurwerk af om het monster bang te maken"

minglong-shi
Beeld door: Ronald van den Heerik

Minglong Shi (21, uit China), student Econometrie: 

“Het belangrijkste ritueel van het jaar is het verjagen van het mythologische monster Nian tijdens het Lentefeest (Chinees Nieuwjaar, red.). Dan steek ik heel veel vuurwerk af en draag ik rode kleding om het monster bang te maken. Ook komen Chinezen met de familie samen en eten dan een traditionele maaltijd. Op die manier lijkt het wel op jullie Kerstmis. Toen ik klein was, kreeg ik elk jaar van mijn ouders een rood envelopje met geld. Jammer genoeg stopt die traditie wanneer je volwassen bent. Bij het volgende Lentefeest kan ik niet bij mijn familie zijn. Daarom vier ik het met Chinese vrienden door samen dumplings te maken.”

"Ik slaap met mijn samenvattingen in bed"

willemijne-meurs
Beeld door: Ronald van den Heerik

Willemijne Meurs (22), student Klinische Technologie: 

“De avond voor een lastig tentamen slaap ik met mijn samenvattingen in bed. Ik leg die stapel van papier dus niet op mijn bureau of mijn nachtkastje, maar naast me wanneer ik in bed kruip. Ik geloof niet dat alle leerstof zó mijn hersenen instroomt of dat ik ga dromen over het tentamen. Ook schrik ik niet midden in de nacht wakker omdat ik op zoek ben naar een antwoord op een mogelijke tentamenvraag. Ik vind het gewoon fijn om de samenvattingen dichtbij me te hebben, zodat ik ze nog even snel voor het tentamen kan bekijken.”

"Dat AA-flesje moet oranje zijn, anders raak ik van slag"

patrick-van-duivenbode
Beeld door: Ronald van den Heerik

Patrick van Duivenbode (18), student Geneeskunde:

“De aanloop naar een tentamen is voor mij een heel ritueel. Zo’n dag begint met een banaan als ontbijt, waarna ik richting de universiteit vertrek. Vlak voor het tentamen kauw ik op twee stukjes kauwgum tegen de spanning. Wanneer ik in de tentamenzaal zit, haal ik mijn proviand tevoorschijn: een oranje flesje AA-drink en een pakje Dextro. Dat AA-flesje moet echt oranje zijn, want anders raak ik helemaal van slag. Ik weet dat deze hele aanloop iets autistisch heeft, maar ik baseer mijn ritueel wel op wetenschappelijk onderzoek. Daaruit blijkt namelijk dat kauwgum en een flinke dosis glucose spanning tegengaan en je beter laten focussen. Het nadeel van mijn tentamendieet is wel dat ik daarna helemaal stuiter van de suiker.”

"Het is een manier om mijn brein te verfrissen"

kristien-van-der-graaf
Beeld door: Ronald van den Heerik

Kristien van der Graaf (22), student Klinische Technologie:

“Mijn ritueel speelt zich niet af voor of na, maar juist tijdens het tentamen. Wanneer ik alle vragen heb beantwoord, ga ik altijd even naar de toiletten om mijn flesje met water te vullen. Ik heb dan lang niet altijd dorst, maar het is meer een manier om mijn brein te verfrissen waarna ik mijn antwoorden nog eens kan nalopen. Het heel eventjes weg kunnen uit die tentamenzaal, daarin zit de kracht van dit ritueel. Ik heb het altijd zo gedaan en verwacht in de toekomst nog een heleboel flesjes met water te vullen.”

Ook een opmerkelijk, inspirerend of verrassend ritueel of bijgeloof? We horen er graag over in de reacties bij dit artikel!