Studenten brengen dagelijks een aanzienlijk deel van hun tijd in het openbaar vervoer door. Soms met een ochtendhumeur op maandag, en soms met kater op vrijdagochtend. Als daar dan nog de vele irritaties door gedragingen van medereizigers bijkomen, dan ben je bijna in staat om rechtsomkeert naar huis te gaan en weer in je bed te duiken. Om je mentaal voor te bereiden op je volgende rit in het openbaar vervoer heeft EM een lijstje gemaakt van de grootste studenten-ergernissen, zodat je maatregelen kan treffen.

1) De vierzitsbezetting

pot-670×375
Beeld door: Speld

De tussenkop mag dan misschien op je overkomen als een belangrijke gebeurtenis uit de twintigste eeuw, maar niets is minder waar. Het gaat hier over de, op zijn minst gezegd wereldvreemde, personen met een alfa-mannetjes-gehalte waar je ‘U’ tegen zegt. Hiermee denken ze dat ze in een volle trein een complete vierzits in beslag kunnen nemen.

Als je toch zo nodig samen met je hele inboedel wil reizen, doe dat dat in ieder geval niet in de spits, maar op de tijden en dagen dat niemand hier last van heeft. Mocht je zo’n medereiziger tegenkomen, vraag dan beleefd of hij de vier plekken heeft gereserveerd voor zijn ego of zijn denkbeeldige vrienden. Hij maakt vast wat ruimte voor je vrij.

2) De 50 meter Kralingse-Zoom-sprint

Wanneer dié ene bus op Kralingse Zoom het verschil kan maken tussen net op tijd, en beschamend laat voor die belangrijke presentatie van vandaag. Je komt de metro uit, pakt de trap naar boven, sprint naar de bus en je ziet hem echt nét wegrijden. Dat is het moment waarop je toch maar lopend naar de campus gaat en onderweg probeert een betere smoes te vinden dan dat je wat problemen had met de douane aan de grens van Dromenland.

giphy

3) Kids die de metro als een speeltuin zien

Je hebt zo van die dagen, wanneer je ’s ochtends om 9.00 uur op de unie moet zijn, je de voorgaande nacht een heftig feestje hebt gehad en de metro wederom overvol is. Als daar dan ook nog eens ouders bijkomen met compleet losgeslagen kinderen, die door de hele metro rennen en gillen, dan begin je serieus na te denken over je leven als student. Geef deze kinderen het visitekaartje van Ballorig of vraag aan de ouders of de kinderen ook een uit-knop hebben. Als jij uitlegt dat je jezelf nog maar net overeind kan houden met hele strips aspirine en liters koffie, dan begrijpen ze je vast wel.

giphy-1

4) Luidruchtige telefoongesprekken

Het komt nog regelmatig voor dat mensen luidkeels hun hele levensverhaal over de telefoon vertellen, terwijl de halve metro kan meeluisteren. Heel interessant om te horen dat je afgelopen weekend bij iemand anders dan je vriend ben blijven slapen en je nu een afspraak hebt bij de GGD om een soa-test te doen.

Benader dit soort personen vooral niet geïrriteerd, maar vraag vriendelijk of ze wellicht ook hun oren kunnen laten uitspuiten bij de huisarts. Of biedt ze een goedkoop setje oortjes aan, dat helpt ook.

5) Clean your shit up!

Waarom begrijpen sommige mensen nog steeds niet dat de rommel die je achterlaat op of onder je stoel extreem vervelend is voor diegene die na jou komt? Je dagelijkse krantje, plastic boterhamzakje of pakje Wicky. Ruim het gewoon op. En als je mensen ziet die hun stoel net zo achterlaten als jouw studentenkamertje, zeg er dan wat van of laat ze dit artikel lezen. Dat zijn overigens zeer waarschijnlijk dezelfde mensen die zich vaker in deze lijst zullen herkennen.

bmsstd8igaefjz1
Beeld door: Nos.nl