Net als de rest van Europa werd ook de EUR-gemeenschap woensdagochtend wakker met het nieuws dat Donald Trump gekozen was als volgende president van de Verenigde Staten van Amerika. En dat terwijl de avond ervoor alles er nog op wees dat dat ambt naar Hillary Clinton zou gaan. Een grote schok voor velen, niet in de laatste plaats omdat Trumpsupporters zelfs met een zaklampje niet te vinden zijn op campus Woudestein of Hoboken. Drie onderzoekers en drie studenten geven hun primaire reactie op het nieuws.

Henri Beunders (hoogleraar Ontwikkelingen in de Publieke Opinie, ESHCC)

‘Een poging tot impeachment laat niet lang op zich wachten.’

Henri Beunders

“Toen ik de hoge opkomst zag, voelde ik het al aankomen: Trump gaat het winnen. Het past in de lijn Berlusconi, Poetin, Orban in Hongarije, Szydło in Polen en de Brexit: we maken een revolutie mee.

“We leven met z’n allen in een bubbel. De intellectuele studenten, universiteiten en de mainstream media, iedereen was voor Clinton. Ik ook. Dit is ook een nederlaag voor hen. Media moeten zich achter de oren krabben: waarom nam niemand Trump en zijn aanhangers serieus? Waarom zijn ze niet de straat op gegaan om de rednecks en de witte man te leren begrijpen?

“De democraten en de intellectuelen staan voor schut, ze zullen het er de komende tijd niet bij laten zitten en veel rotzooi over Trump naar boven halen. Een poging tot impeachment laat niet lang op zich wachten.”

Steven Kushner (Amerikaans staatsburger en hoogleraar psychiatrie, Erasmus MC)

steven-kushner-erasmus-mc
Steven Kushner.

“Ik zit nu in San Diego, Californië bij familie thuis. Op de dag van de verkiezingen keek ik vooral televisie. Stemmen hoefde ik niet meer, want dat had ik al vanuit Nederland gedaan via de post, op Hillary Clinton. Dit zijn hele andere verkiezingen dan ik ooit heb meegemaakt. Eerder was je wel voor of tegen een kandidaat, maar het is nog nooit voorgekomen dat de andere kandidaat gewoon totaal ongeschikt is. Dat is wat dit zo moeilijk maakt.

“Trump heeft heel weinig ervaring op het internationale toneel, en dat baart mij heel veel zorgen. De opkomst van China bijvoorbeeld kan een verrijking voor de wereld zijn, áls dat in goede banen wordt geleid. Als dat niet gebeurt, is dat een gigantisch risico voor de veiligheid in de wereld. Ik hoop dat hij goede hulp krijgt. Hopelijk was die smerige campagne van hem vooral politiek, en ziet hij nu in welke enorme verantwoordelijkheid hij gekregen heeft.”

Tim Hodes (19), student psychologie

“Iemand zonder kennis van de politiek aan de macht, ik ben benieuwd hoe dat afloopt. Ik ga zo de speech nog kijken van Trump, het schijnt dat hij best redelijk was. Maar mijn eerste reactie op zijn winst was natuurlijk toch wel huilen. Ik zie gewoon niet hoe dit gaat werken. Aan de ene kant is het zo dat hij deels zijn uitspraken niet zal kunnen waarmaken, hij moet zich ook aan verdragen houden. Maar alsnog zal hij kunnen gaan provoceren, het is een rationele idioot.”

Etienne Augé (onderzoeker propaganda, ESHCC)

“Ik zag het echt totaal niet aankomen. Ergens is het ook wel goed nieuws: dat een kandidaat als Hillary zoveel steun heeft, van Wall Street, van Goldman Sachs, ze haalt heel veel geld binnen, En toch lukt het haar niet het volk achter zich te krijgen. Wat dat betreft is dit een overwinning voor de democratie. Ik ben geen fan van haar, maar ik ben zeker ook geen fan van Trump. En ik ben bang dat Amerikanen niet op Clinton gestemd hebben omdat ze een vrouw is.

“Ik ben nu vooral blij dat die vreselijke verkiezingscampagne voorbij is. Er was zoveel haat over en weer. Het wordt nu een interessante tijd. Mensen zeggen dat Trump de vreselijkste kandidaat ooit was, dat was het niet. Toen Reagan gekozen werd was ook heel Europa geschokt. Hopelijk pakt het uit zoals bij Arnold Schwarzenegger in Californië, die viel uiteindelijk ook wel mee. Het is gewoon nog heel onzeker hoe hij zich gaat opstellen als president.”

Lees ook: Etienne Augé blikte met EM ook vooruit op de verkiezingen

Sascha Bambach (27), masterstudente strafrecht

“Toen ik vanochtend om half acht keek dacht ik: misschien maakt Hillary nog een kans, maar nee, haar kansen waren verkeken. Ik was niet voor het ene of het andere kamp, ze waren allebei niet ideale kandidaten. Op Facebook zie ik dat de wereld op zijn achterste poten staat en mensen maken al vergelijkingen met Hitler. Dat vind ik een beetje te ver gaan, ik verwacht niet het einde van de wereld. We moeten afwachten wat de uitwerking is, het is allemaal een beetje een ver-van-mijn-bed show.”

Rogier van Reekum (socioloog, EGS3H)

“Ik heb tot half vier gekeken, toen ging het al de kant op van Trump. Toen ik om acht uur weer wakker was kwam het toch nog als een verrassing, want het was erg ingewikkeld voor hem om te winnen. Eerlijk gezegd vind ik het echt een ramp, Trump als president. Niet zozeer omdat het een kentering betekent in de politiek: ik denk dat Trump zich gaat omringen door leden van de rechtervleugel van de Republikeinse partij, zoals Chris Christie, Rudy Giuliani en Mike Huckabee, die hem kunnen helpen met het nemen van beslissingen.

“De grootste ramp is het effect op de politiek in Amerika, maar ook in andere landen. Het is nu ineens ‘okee’ om openlijk racistisch te zijn, en je openlijk uit te spreken tegen mensenrechten en de grondwet. Extreemrechtse politiek normaliseert, en dat gaan we hier in Europa ook merken.”

Vince Heijmans (19), student economie en bedrijfseconomie.

“Ik ben niet zo verrast door de uitkomst, het was te verwachten. Die gast heeft met al zijn geld alles omgekocht. Ik zag de uitslag vanochtend en dacht: dit wordt oorlog, hij wil produceren, hij wil meer geld. Het draait allemaal om geld. Dit had in Nederland niet kunnen gebeuren. Wij hebben nog wel een systeem waar meer partijen samen moeten werken en niet eentje de volledige macht naar zich toe kan trekken.”