Het onderzoek van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarin staat dat zuipende studenten de samenleving zo’n 47 miljoen euro per jaar aan studievertraging kosten, kan beter worden overgedaan. Dat zeggen drie EUR-economen in het vakblad ESB.

De onderzoekers van het RIVM beweerden vorige maand in een dik rapport dat alcohol de samenleving tussen de twee en drie miljard euro kost door bijvoorbeeld verkeersongevallen, politie-inzet, ziekmeldingen op het werk of gezondheidsschade. Maar studievertraging tikt volgens het RIVM ook aardig aan. “We nemen aan dat een alcoholgerelateerde oorzaak van studievertraging zich alleen voordoet bij studenten die binge-drinken”, schreef het RIVM. Door middel van een ‘educated guess’ kwam het RIVM uiteindelijk uit op 47 miljoen euro aan kosten.

Drijfzand

Maar de economen Matthijs Oosterveen, Bas Jacobs en Albert Jan Hummel trekken deze conclusies volledig in twijfel. Volgens het trio is het rapport ‘op welvaartseconomisch drijfzand gebouwd’, zijn er conclusies getrokken die ‘op basis van het rapport niet getrokken hadden mogen worden’ en zijn er grote fouten gemaakt. De economen zeggen dat bepaalde kosten dubbel zijn geteld en er ook methodologische problemen zijn.

Onderzoekers Wim Spit en Ardine de Wit van het RIVM hebben inmiddels gereageerd op de kritiek. Zij zeggen dat ze ‘de discussie verwelkomen’, maar zijn het niet eens met de economen omdat ‘de kritiek voorbij gaat aan het niet-rationele en verslavende karakter van alcoholconsumptie’.