De speelsters van Erasmus Basketbalvereniging Baros liggen al na de eerste ronde uit de beker. Ze verloren zaterdag met 39-47 van US uit Amsterdam, dat net als Baros in de Promotiedivisie (de op een na hoogste divisie in het damesbasketbal) speelt.

De ruim twintig toeschouwers maakten zich in sporthal Woudestein op voor een heuse ‘Klassieker’ in het basketbal tussen 010 en 020. US liet er geen gras over groeien en kreeg al na twintig seconden twee strafworpen, die koelbloedig werden benut. Daarna was de wedstrijd in evenwicht. Doordat Baros beter met de kansen omsprong, leidde de ploeg na tien minuten met 10-8.

img_3063
De speelsters van Baros en US strijden om de bal Beeld door: Joshua Kruter

Twaalf minuten droog

In het tweede kwart kantelde de wedstrijd volledig. Baros kwam er totaal niet meer aan te pas en de energieke Amsterdamse speelsters scoorden er op los, zodat het drie minuten voor rust maar liefst 10-21 stond. De Rotterdamse basketbalsters stonden op dat moment al twaalf minuten droog. Vlak voor rust brak Danique Clement met twee rake strafworpen eindelijk de ban. Ze bepaalde daarna met een mooi schot de ruststand op 14-21.

Daardoor kwam Baros met een beter gevoel de kleedkamer uit en knokte de ploeg zich terug tot 26-29. Toch konden de speelsters nooit de definitieve aansluiting vinden. Zodra de marge kleiner werd dan vijf, gaven de Amsterdamse speelsters weer gas. Dankzij een rake strafworp in de dying second van het derde kwart hield Baros de schade nog redelijk beperkt: 27-33.

Trainster Selma Rooseboom sprak haar speelsters daarom nog moed in voor het vierde kwart, met een kwinkslag: “Kom op dames, we hebben onze totaalscore na de eerste twee perioden in ieder geval al verdubbeld in het derde kwart.” Deze peptalk sorteerde effect en binnen een oogwenk stond het 31-35. Baros miste echter de power om door te drukken en daardoor eindigde de wedstrijd in een 39-47 overwinning voor US.

img_3303
De teleurstelling druipt van de gezichten van de speelsters af Beeld door: Joshua Kruter

Vakantie

Baros heeft een opmerkelijk excuus voor de nederlaag. “Veel van onze speelsters zijn nog op vakantie”, zegt speelster Romy Horsten, eerstejaars student Geneeskunde. “Daarom waren vier van de vijf basisspeelsters er vandaag niet bij. We vonden het belangrijker dat zij meedoen in de competitie, die over twee weken hervat wordt. Het was sowieso nog wat wennen, omdat er maar vier speelsters over zijn vergeleken met vorig jaar.”

Volgens Horsten werden er bovendien veel kansen gemist. “In de vorige wedstrijden lag onze kracht juist in de aanval en was het probleem dat we te veel tegendoelpunten kregen. De vorige wedstrijd moesten we er bijna tachtig incasseren. Daarom speelden we vandaag wat defensiever en minder op de pressing. Daardoor stond onze verdediging eindelijk goed, maar liep het voorin weer wat minder. Dat was vooral duidelijk in het tweede kwart, toen we heel slordig waren. We speelden te snel en keken niet goed.”

In de competitie verloor Baros ook al van US (55-64) en is de ploeg met twee punten uit vier wedstrijden ongelukkig gestart. “Maar we willen, net als vorig seizoen, de Final Four bereiken”, zegt Horsten. “Hopelijk kunnen we dan weer om het kampioenschap strijden.”