Het had zo mooi kunnen zijn. Voor het eerst in de geschiedenis stond Erasmus Basketbalvereniging Baros in de finale van het amateurkampioenschap, die afgewerkt werd in Zwolle. De Rotterdamse speelsters waren zaterdag echter niet opgewassen tegen De Groene Uilen uit Groningen en verloren met 72-81.

In de reguliere competitie had Baros al twee van de drie wedstrijden tegen de Groningers verloren. De Rotterdamse ploeg begon slecht aan de wedstrijd en keek al snel tegen een flinke achterstand aan. Na het eerste kwart stond De Groene Uilen met 9-20 voor.

Door een sterk tweede kwart brachten de Rotterdammers de achterstand terug tot acht punten: 30-38. Vervolgens breidde De Groene Uilen in het derde kwart de voorsprong weer uit tot dertien punten en leek de wedstrijd gespeeld te zijn.

Lang blijven hopen

Toch mocht Baros later alsnog hopen op een goed resultaat in Zwolle. Na een indrukwekkende inhaalrace stond het team zo’n twee minuten voor tijd nog maar twee punten achter: 68-70.

De Rotterdamse inspanningen om de achterstand volledig ongedaan te maken, mochten echter niet baten en in het restant van de wedstrijd liep De Groene Uilen verder uit. De eindstand werd daardoor uiteindelijk op 72-81 bepaald.

Baros teleurstelling
Britt Teeuwen weet dat het voorbij is voor Baros. Op de achtergrond vieren speelsters van De Groene Uilen al feest Beeld door: Matthijs Wieling

‘Nu nog pijn, maar straks blij’

Door de nederlaag zag Baros zowel de titel in het amateurkampioenschap als promotie naar de Vrouwen Basketball League, het hoogste niveau van Nederland, aan zijn neus voorbijgaan. Na de overtuigende dubbele overwinning op Almonte in de vorige ronde van de Final Four kwam dat hard aan.

Speelster Tété Bartelds: “Dit is echt zuur. Na ons slechte begin zijn we eigenlijk nooit echt lekker in ons spel gekomen. De tegenstander kon onze verdediging een aantal keer breken en omdat we niet gefocust waren, hadden we een flinke foutenlast. Daardoor konden we onze snelste speelsters niet op de vlugste tegenstanders zetten en waren we verdedigend nog kwetsbaarder.”

Toch kijkt Bartelds overwegend positief op het seizoen terug. “Ondanks alle ups en downs zijn we echt naar elkaar toegegroeid als team. Het is heel leuk om zo ver te komen. Jammer dat we net niet de ultieme prijs konden pakken. Nu overheerst nog de pijn, maar straks zullen we blij zijn. Onze doelstelling was namelijk het bereiken van de Final Four, en die hebben we gehaald.”