De speelsters van Erasmus Basketbalvereniging Baros hebben de finale van de Final Four bereikt na een 66-55 overwinning op Almonte in de sporthal in Eindhoven. Volgende week spelen de dames in Zwolle tegen De Groene Uilen uit Groningen om het amateurkampioenschap van Nederland.

Na de heenwedstrijd in Rotterdam verdedigde Baros een voorsprong van elf punten. Die voorsprong kwam aanvankelijk niet in gevaar, omdat de Rotterdamse ploeg evenals in de heenwedstrijd goed uit de startblokken kwam en voortdurend een voorsprong van enkele punten behield.

Geen knikkende knieën

Toch keken de Rotterdamse basketbalsters na het tweede kwart tegen een achterstand van vier punten aan. Speelster Tété Bartelds: “In de laatste paar minuten voor de rust gingen wij wat fouten maken door een snellere defense van Almonte.”

De voorsprong van Almonte leidde echter niet tot knikkende knieën bij de speelsters van Baros. “We hadden allemaal het gevoel dat we nog steeds de controle hadden en dat we de achterstand konden goedmaken. Het derde kwart wonnen we dan ook met 24-10, zodat we toen weer met 48-38 voor stonden”, aldus Bartelds.

Na het derde kwart was de wedstrijd dan ook beslist en liet Almonte het lopen. De Eindhovense ploeg moest toen 21 punten meer scoren dan Baros en dat bleek een onmogelijke opgave. Daardoor won Baros opnieuw met elf punten verschil: 66-55.

‘Hier hebben we het hele jaar naartoe gewerkt’

Bartelds was na de wedstrijd door het dolle heen. “Dit is geweldig. Hier hebben we het hele jaar naar toegewerkt. Er gingen ook heel veel supporters mee naar Eindhoven, wat echt tot een fantastische sfeer leidde. Onze defense was opnieuw heel sterk, zodat het moeilijk werd voor de tegenstander om over de middellijn te komen en wij sneller een aanval konden opzetten.”

De Rotterdamse basketbalsters zijn ook gebrand op een goed resultaat in de finale. Bartelds: “We moeten voor de finale weer even hard gaan trainen als de afgelopen weken en op dezelfde wijze als een team strijden. Omdat het maar één wedstrijd is, moeten we echt alles geven.”

Naast het amateurkampioenschap staat komend weekend in Zwolle ook promotie naar de Vrouwen basketball league op het spel, het hoogste niveau in Nederland. Het is echter nog onzeker of Baros bij een overwinning van dat promotierecht zal gebruikmaken.