Donderdagochtend, iets voor 9.00 uur. Een zeventigtal kinderen en hun docenten verzamelen in de grote hal van het Erasmus MC voor een ongewoon schoolreisje. Ze gaan vandaag namelijk een college virologie volgen.

In het kader van het Erasmus Junior College volgen basisschoolkinderen (groep 7 en 8) uit de omgeving van Rotterdam colleges aan de universiteit. Na deze introductiedag volgt een lesprogramma waar in de kinderen samen met studenten zich in de klas verder verdiepen in onderwerpen die in de colleges aan bod zijn gekomen.

erasmus junior college
Na afloop van zijn college beantwoordt professor Charles Boucher de laatste vragen Beeld door: Job Zomerplaag

Koepokken en rodehond

De ochtend start met een college van hoogleraar Charles Boucher die een inleiding geeft in de virologie. De professor heeft een PowerPointpresentatie voorbereid met allerlei weetjes over virussen en vaccins, maar komt er al na een paar slides achter dat dit niet is waar de aanwezige kinderen op zitten te wachten.

De professor heeft nog geen woord gezegd of de vingers gaan al de lucht in. Een stortvloed aan vragen daalt vanaf de collegebanken op de professor neer, die elke vraag uitgebreid beantwoord. “Wat is het ergste virus dat je kunt krijgen?”, “Wat is aids?”, en vooral de vraag “Wat is een vaccin?” laten de professor stralen.

Hij legt uit dat ‘vaccin’ komt van het Latijnse woord ‘vaccinia’ dat koepokken betekent, en dat Edward Jenner de vaccinatie ontwikkelde door eerst mensen te besmetten, en ze daardoor te beschermen voor andere ziekten.

De onvermijdelijke vervolgvraag weet de professor tot teleurstelling van de kinderen niet te beantwoorden: “Komt de naam ‘rodehond’ dan van een rode hond?”. Aan het eind van zijn college vindt de professor de mogelijkheid om zelf een vraag te stellen aan zijn jonge toehoorders: “Wie wil er later dokter worden?” Meer dan de helft van de zaal steekt enthousiast zijn hand op.

erasmus junior college
Geneeskundestudent Ernest praat na over het college met de 11-jarige Willem Beeld door: Job Zomerplaag

'Ze zeggen u tegen mij'

Ook de geneeskundestudenten die de schoolklassen begeleiden steken na de vraag van professor Boucher enthousiast hun hand op. Demi (20) vertelt enthousiast over haar ervaringen met het Erasmus Junior College. “De deelnemende kinderen zijn soms van die typische wijsneusjes, maar er zitten ook hele stille en teruggetrokken kinderen tussen”, vertelt Demi.

Vroeger dacht ze altijd dat ze kinderarts zou worden, maar sinds een tijdje wil ze dat niet meer. “Dat komt echt niet door deze kinderen”, voegt ze er snel aan toe. Geneeskundestudent Ernest (23) ziet zijn toekomst juist wel in de kindergeneeskunde, alleen welk specialisme precies weet hij nog niet. Verder wil hij naast zijn studie dit soort activiteiten blijven doen.

Juffen Hanny en Els zijn onder de indruk van de rust en autoriteit die Ernest uitstraalt. “Als ik in de klas les geef, dan zien de kinderen mij vooral als een grote broer. Maar ik laat ze echt niet over me heen lopen, soms zeggen ze zelfs u tegen mij.”

erasmus junior college basisschool scholieren
Mees en Tom gaan in de hal van Erasmus MC op zoek naar Pokémons Beeld door: Job Zomerplaag

De ontdekking

Aan het einde van de ochtend eten Tom (12), Willem (11) en Mees (11) uit Capelle aan den IJssel op een bankje in de grote hal hun boterhammen. Mees kijkt op zijn telefoon de filmpjes terug die hij tijdens het college stiekem heeft gemaakt en vertelt enthousiast over hoe leerzaam hij het vond.

Ook zijn vriend Tom is erg onder de indruk: “Het was niet eens saai!”. Willem is er wel nog niet van overtuigd of hij later dokter wil worden. Hij wil niet alleen proefjes doen, maar ook dingen ontdekken: “Dat doet Steve Jobs wel.”

Bij het horen van die naam halen de jongens onmiddellijk hun smartphones, volgens Willem een ontdekking van Jobs, tevoorschijn om Pokémon Go te spelen. Ze zien het helemaal zitten om later in Rotterdam te gaan studeren, want een paar seconden later roepen ze in koor: “Wow! Er is hier óók nog een gym!”