Het pleintje voor de campussupermarkt ziet er al blinkend schoon uit. Bij de hekken van het bouwterrein is een klein clubje nog druk met het opruimen van sigarettenpeuken en bierglazen. Het zijn Cas en Vinnie, twee verstandelijk beperkte jongeren en Annabelle Eigeman, hun begeleider van Stichting Bont.

stichting-bont-schoonmaken-campus-14

Vinnie (20) is in de weer met een stoffer en blik. Hij zegt niets. “Hij praat liever niet. Hij schrijft het liever op”, zegt Eigeman, “maar vandaag zijn we het schriftje vergeten.” Cas (18) wil graag geïnterviewd worden. Voor het Bonte Buurt Loket werkt hij twee dagen in de week, vertelt hij: voor een oudere man uit de buurt, meneer Bel, doet hij elke maandagochtend  de boodschappen. “Tien bruine broodjes, twee halfjes donkerbruin brood en drie keer beleg”, herinnert Cas zich. Op dinsdag kookt het Bonte Buurt Loket voor meneer Bel.

“Bij meneer Bel vindt Cas het altijd heel leuk”, vertelt Eigeman. “Dan gaan ze voetbaluitslagen doornemen.” Cas vindt vooral Europese wedstrijden leuk. En voor welke club is hij dan? “Ajax”, zegt hij met Rotterdamse tongval.

Elke dag hebben de jongeren een ander leerdoel. Vandaag was dat voor Cas: de boodschappen voor meneer Bel helemaal zelfstandig doen. “Dat ging heel goed. Vorige week was ik er nog bij, nu stond ik alleen nog aan de zijkant. Voor Vinnie is het doel vandaag: rustig werken. Want hij kan soms heel wild werken”, legt Eigeman uit. “Vandaag werkt Vinnie heel rustig, supergoed dus!”

Een beetje versieren

Het is de tweede keer dat de jongeren op de universiteit zijn. Vorige maand was de eerste keer. “Ze leren er heel veel van”, vertelt Eigeman, terwijl Cas zich concentreert op het grijpen van een peuk. “Werkethiek, hard werken. Dat je niet zomaar kunt stoppen, ook als het even niet leuk is. En sociale contacten, af en toe een praatje maken.”

Met die sociale contacten gaat het wel goed. Cas had al een interessant gesprek met een studente. Of het ook een leuk meisje was? “Ja!” lacht hij. “Ik ging haar ook een beetje versieren.” Hoe dan? “Ja ehh, de achterkant bekijken.”

Studentenkamer schoonmaken

Stichting Bont zit in Kralingen. Bont regelt en begeleidt dagactiviteiten voor jongeren met een verstandelijke beperking.  Zij krijgen op deze manier meer sociale contacten en hebben plezier met elkaar. Veel begeleiders zijn studenten van de Erasmus Universiteit. De jongeren doen allerlei klusjes, zoals het schoonmaken van studentenkamers, boodschappen doen of het helpen bij een verhuizing.

stichting-bont-schoonmaken-campus-1