Bij de ingang van het Tinbergengebouw, aan de kant van het Erasmus Paviljoen, heeft donderdagochtend rond 11.30 uur een kleine brand gewoed. Twee brandweerwagens en een politieauto kwamen op de melding af en wisten het brandje in de kiem te smoren.

De boosdoener is een sigarettenpeuk, bevestigt een politieagent. Een medewerker van de universiteit zag rook onder de tegels vandaan komen en belde meteen 112. ”Gelukkig konden we het brandje in de kiem smoren. De bitumen onder de tegels hadden nog geen vlam gevat, waardoor het nog niet zo ver verspreid was,” zei een aanwezige brandweerman.

brand tinbergen gebouw (2)
Beeld door: Marko de Haan

Bitumen wordt gebruikt als dakbedekking en vat snel vlam. Op de campus ligt het onder de tegels van het terras voor het C-gebouw. Vorig jaar vatte de dakbedekking voor het C-gebouw wel vlam, ook door een sigarettenpeuk. De brand was toen groter, tweehonderd mensen moesten het gebouw verlaten.

Aangescherpte regels

”Sinds die brand zijn de rookregels aangescherpt,” zegt het hoofd van de beveiliging, Jelle Jager (56), die met twee beveiligers en twee bedrijfshulpverlener aan zijn zijde is toegesneld. “Mensen moeten echt roken op de daarvoor toegestane plaatsen. Die rookgebieden hebben we brandveilig gemaakt door onder de tegels afgesloten ruimtes te maken, op andere plekken kan het vuur zich snel verspreiden.”

Op de plek des onheils is het sinds de aanscherping niet meer toegestaan om te roken, desondanks maken rokers veelvuldig gebruik van de plek. “Hier sta je bij regen onder een afdakje en bij wind achter een paal, voor rokers ideaal,” aldus een van de bedrijfshulpverleners. Stille getuigen zijn de honderden sigarettenpeuken die tevoorschijn komen wanneer de brandweer de tegels licht waaronder de brand ontstond.

Jager baalt er een beetje van dat hij niet meteen gewaarschuwd is, dan had hij er sneller kunnen zijn. “Iedereen zou het interne alarmnummer van de EUR moeten weten: 81100. Bij calamiteiten zou je ook dat nummer moeten draaien, zodat wij ook actie kunnen ondernemen.”