Het is vrijdag urenlang trending topic op Twitter. Het referendum waarbij de meerderheid van de Britten gestemd heeft voor een vertrek uit de Europese Unie. Wat zijn de gevolgen van deze ‘Brexit’ voor Europa, en voor het Verenigd Koninkrijk zelf? EM sprak met EUR-studenten en hun oordeel was grotendeels eensgezind: niemand heeft baat bij de Brexit.

Alice Smith (21), een Britse student Media & Communication, is tegen de Brexit

13499693_10205208749733241_641419023_o

“Ik zie weinig voordelen van de Brexit. Het argument in het Verenigd Koninkrijk is dat we hiermee onze grenzen eindelijk kunnen afsluiten voor andere Europeanen die er komen werken. Maar de Britten vergeten dat zij hetzelfde kunnen doen in Europa: zij zijn vrij om daar te leven en te werken. Als Britse student van de Erasmus Universiteit vind ik het een verrijkende ervaring om te leven, te studeren en te werken in Nederland. Dat wil ik in de toekomst ook heel graag doen in andere Europese landen, maar dat wordt nu moeilijker. Bovendien wordt het argument van het bewaken van de grenzen gevoed door het toenemende racisme in het Verenigd Koninkrijk en dat vind ik geen goede zaak. Kijk bijvoorbeeld naar de opkomst van de UKIP, de rechts-populistische partij van Nigel Farage.”

Floor van Houwelingen (21), student Criminologie, is tegen de Brexit

IMG_2575

“Voor Europa is dit geen goede uitkomst. Dit continent heeft behoefte aan een verzoening tussen ‘de grote drie’: het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Op die manier kan Europa een sterk blok vormen. De Brexit leidt juist tot verlies van geloofwaardigheid van de EU en tot verdeeldheid binnen Europa. Ik vrees dat dat het terrorisme zal aanwakkeren. Terroristen kunnen namelijk slim gebruikmaken van deze verdeeldheid door partijen tegen elkaar op te zetten. Voorstanders van de Brexit staan tenslotte vijandig tegenover buitenlanders.”

Teeuwes Middelbrink (19), student Bestuurskunde, is tegen de Brexit

IMG_2581

“Ik begrijp best dat de Britten moe worden van al die regels van de EU, zoals die waarbij de vluchtelingen over lidstaten verdeeld werden. Alleen vind ik het problematisch dat het Verenigd Koninkrijk nu uit de EU stapt. Ik verwacht dat ze losse handelsverdragen met Europese landen gaat sluiten. Dat zie ik als een probleem. De EU werkt namelijk alleen als iedereen daar volledig bij aangesloten is. Er moeten geen landen zijn die de krenten uit de pap van de EU halen door handelsverdragen te sluiten, maar tegelijkertijd niet meebetalen voor Griekenland. Dan kan iedere lidstaat wel de regels van de EU ontduiken. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt, mogen ze wat mij betreft daarom geen handelsverdragen meer sluiten met andere Europese landen. Ik geloof zeker in de EU, omdat we deze unie nodig hebben om sterk te staan tegen grootmachten als de VS en Rusland. Zeker in deze tijd van de vluchtelingenstroom en instabiele economieën kan de EU juist voor stabiliteit zorgen.”

Martijn Vermeulen (21), student Geschiedenis, ziet voordelen in de Brexit

13535810_905639769564268_64632785_n

“De Brexit is een grote ramp voor de Britten zelf, laat dat duidelijk zijn. De waarde van hun munt is nu bijvoorbeeld al enorm gekelderd. Toch dient dit vertrek als een nuttige wake-up call voor de EU. Het laat zien dat de macht van populisten steeds groter wordt en dat de EU snel uit elkaar valt als er geen hervormingen plaatsvinden. Door de Brexit is de EU genoodzaakt te hervormen en te democratiseren, zodat het volk meer zeggenschap krijgt. Daardoor zullen inwoners van de lidstaten weer achter de EU gaan staan, zodat deze unie gewaarborgd blijft. En dat is belangrijk, want door de EU kunnen we als Europa wereldwijd een grote rol spelen op economisch en politiek gebied.”