Met een verbaasd gezicht manoeuvreren plichtsgetrouwe studenten en de onverstoorbaar doorwerkende bouwvakkers zich langs een kunststof hockeyveld op de Erasmus Plaza. Het veld is provisorisch afgeschermd met een aantal tafels, spandoeken en balken en vormt een onderdeel van de ‘Discover Your Talent’-dag. Op deze zonovergoten woensdag volgen deelnemers meerdere clinics.

Vlakbij het Erasmus Paviljoen staan twee roeimachines. Het gaat er hier serieus aan toe: bloedfanatieke deelnemers, al dan niet in sportkleding gehuld, werken zich onder de opzwepende muziek in het zweet om de snelste tijd neer te zetten. Kevin van der Kaaij, een 21-jarige student Fiscale Economie, wil zijn reputatie hooghouden. “Met de Eurekaweek had ik bij het roeionderdeel de snelste tijd neergezet. Dat wil ik hier nog een keer proberen.”

Roeien Discover Your Talent
Kevin van der Kaaij werkt zich in het zweet tijdens de roeiclinic van Skadi

‘Once in a lifetime’

Ondertussen staat de boksclinic op het punt van beginnen. Deelnemers leren hierbij om verschillende hoeken en stoten uit te delen. De clinic wordt door niemand minder dan Nouchka Fontijn geleid. Zij is vice-wereldkampioen en de eerste vrouwelijke Nederlandse bokser op de Olympische Spelen en heeft zelf Sportmarketing en Management aan de Hogeschool Rotterdam (HR) gestudeerd. “Ik vind het heel leuk om studenten zo fanatiek bezig te zien. Daarin herken ik mezelf. En als ik dan de sporters van RSBV Erasmus Boxing zie, zijn er echt een aantal die het heel goed doen.”

Een van de boksers van Erasmus Boxing is student Criminologie Daniëlle Harte (20). “Om Nouchka Fontijn te kunnen ontmoeten, is voor mij echt een once in a lifetime. Dat ik nu naast haar kan staan, terwijl ze straks tijdens de Olympische Spelen op tv komt, vind ik heel bijzonder. Zelf boks ik ook veel, want ik kan mijn energie daarin heel goed kwijt. Vandaag heb ik echt een aantal nuttige tips van Fontijn gekregen.”

Bij de clinics zelf is het met zo’n tien deelnemers per onderdeel niet heel druk, maar de meeste voorbijgangers blijven toch even staan om te kijken en daarnaast tonen de studenten op de drukbezette bankjes van een afstandje belangstelling.

Boksen Discover Your Talent
Nouchka Fontijn geeft in het midden aanwijzingen. Rechts een geconcentreerde Daniëlle Harte

‘Shit, dan had ik een selfie met hem moeten nemen!’

Bij de hockeyclinic doen vooral kinderen mee. Zij leren dribbelen en schieten van Jeroen Hertzberger. De Rotterdammer, die een jaar aan de EUR gestudeerd heeft, behoort tot de voorselectie van het Nederlands hockeyteam dat naar de Olympische Spelen gaat. “Een clinic geven op een plein is echt iets heel anders dan een clinic bij een hockeyclub. Het is interessant om mensen die bijna nog nooit hockey hebben gespeeld wat bij te leren.”

Lang niet alle deelnemers kennen Hertzberger. “Is hij een professionele hockeyspeler? Shit, dan had ik een selfie met hem moeten nemen!”, zegt Jarno Boot, een 26-jarige student International Business Administration.

Nek-aan-nekrace

Inmiddels heeft Skadi de winnaar van de roeiwedstrijd bekendgemaakt. Kevin van der Kaaij is de gelukkige. Hij wint een gratis diner bij Mexicaans restaurant Popocatepetl en is daarmee zeer tevreden. “Dit is heel leuk. Het was echt een nek-aan-nekrace. Een andere kandidaat en ik verbeterden voortdurend elkaars tijden. Uiteindelijk heb ik een tijd van 39,5 seconden neergezet, ongeveer een halve seconde sneller dan tijdens de Eurekaweek.”

De ‘Discover Your Talent-dag’ is onderdeel van de Rotterdam Talent Week, die van 6 tot en met 9 juni op de campus van de EUR plaatsvindt. Tijdens deze dagen staan talent, diversiteit en ondernemerschap centraal.