Voormalig VN-commissaris en mensenrechtenadvocaat Navanethem (Navi) Pillay ontvangt donderdagmiddag een  eredoctoraat tijdens de Mandevillelezing 2016. Erepromotores Kristin Henrard, hoogleraar Human Rights and Minorities van de Erasmus School of Law (ESL) en Karin Arts, hoogleraar International Law and Development, van het International Institute of Social Studies (ISS) overhandigen het eredoctoraat.

Pillay verzorgt de lezing met als titel: Current Migration Challenges: A Human Rights Perspective. Erepromoter Henrard geeft drie redenen waarom je echt naar Pillay moet komen luisteren.

Kristin Henrard
Kristin Henrard.

#1 Het is de eerste keer dat er een officieel eredoctoraat aan de Mandevillelezing is verbonden

Het eredoctoraat wordt aan een persoon toegekend als blijk van waardering voor grote maatschappelijke diensten. Het is volgens Henrard logisch dat mevrouw Pillay als eerste het eredoctoraat ontvangt. “Navi Pillay heeft een enorme staat van dienst. Ze heeft steevast de rechten van de meest kwetsbaren beschermd. Ze zorgde ervoor dat politiek gevangen gedurende de apartheid toegang tot een advocaat kregen, ze zette het probleem huiselijk geweld op de agenda en ze is dé grote kracht achter de aandacht voor de LGBT-rechten in de VN. Daarnaast heeft ze ook een belangrijke rol gespeeld in het erkennen van verkrachting als oorlogsmisdaad.”

#2 Pillay is een groot expert inzake mensenrechten

Pillay groeide op in een arm Indiaas gezin in Zuid-Afrika tijdens het Apartheidsregime. “Ze kreeg niets cadeau, maar wist alle barrières te doorbreken. Niemand verwachtte dat een niet-blank meisje in Zuid-Afrika in die tijd naar de universiteit zou gaan. Pillay lukte het. Net zoals dat niemand verwachtte dat een niet-blanke vrouw een eigen advocatenkantoor op zou zetten of zoveel werk zou kunnen verrichten om de mensenrechten op de kaart te zetten. Pillay is intelligent, heeft een warme persoonlijkheid, maar is ook een pittige tante die erg vasthoudend is en een goed strategisch inzicht heeft. Dat heeft haar ver gebracht. We zouden lang niet zover zijn wat betreft mensenrechten zonder haar. Als je meer over dit onderwerp wilt weten, dan is zij de persoon waar je naar moet luisteren.”

#3 Zij zet je met beide benen weer op de grond

“Ik schrik soms hoe hard sommige Nederlanders oordelen over de vluchtelingen die het land binnenkomen. Als iemand je even met beide benen op de grond kan zetten, is dat Pillay wel. Laten we weer bij de basis beginnen: het gaat om mensen. Wat maakt het dat jij meer rechten zou moeten krijgen dan een ander? Alleen omdat je toevallig op de juiste plek geboren bent? Pillay kan de vluchtelingenproblematiek weer in perspectief brengen. Ik zou daarom juist alle tegenstanders van de vluchtelingenopvang in Nederland willen uitnodigen om te komen luisteren.”