Wie heeft plastic nodig als je een materiaal kunt gebruiken dat zowel sterker als biologisch afbreekbaar is? Het team van Rotterdam Partners versloeg de concurrentie in de finale van Rotterdam 100, die afgelopen dinsdagmiddag plaatsvond, met de uitvinding van een materiaal dat voornamelijk uit menselijk haar bestaat. Rotterdam 100 is een ondernemerswedstrijd gebaseerd op de formule van ‘Get in the Ring’, waarin kandidaten hun ideeën pitchen in een boksring.

Teamaanvoerder Shamai Cohen, masterstudent Spatial, Transport and Environmental Economics aan de VU Amsterdam, zei dat hij zich fantastisch voelde toen zijn team, Rotterdam Partners, als winnaar werd uitgeroepen. “We wisten dat we een goed idee hadden en winnen voelt fantastisch,” zegt Shamai met een glimlach. “Voorafgaand aan de wedstrijd ben ik in de ring gestapt, die op de dag van het evenement ons podium was, om alvast te ervaren hoe dat zou voelen. In het begin was ik best nerveus. Toch kan ik iedereen aanraden een keer mee te doen. De steun die je krijgt om je ideeën uit te voeren vind je nergens anders.”

 

De teams hadden drie maanden de tijd om een innovatief economisch idee te bedenken. Shamai en zijn team bedachten een materiaal dat duurzaam en efficiënt is en kan worden gemaakt van menselijk haar. In de ring zei Shamai dat veel mensen dat misschien een vies idee vinden. Als reactie daarop liet het team weten dat het tijd is om ruimdenkend te zijn en innovatie te omarmen.

In de ring

De ring stond buiten de aula in het Erasmusgebouw op campus Woudestein. Er werd muziek gedraaid die klonk als een hartslag om voor de juiste sfeer te zorgen en de rookmachines gingen aan als de kandidaten in de ring werden aangekondigd. In deze wedstrijd moeten vier groepen het in vijf rondes tegen elkaar opnemen in een ring door hun analyses en oplossingen te pitchen. Aan het einde beslissen vijf juryleden wie het innovatiefste idee heeft gepresenteerd.

Alle teams gingen er volledig voor. Ze schroomden niet om bijtende opmerkingen te maken over hun tegenstanders en gaven niet toe aan de zenuwen die duidelijk van hun gezichten waren af te lezen. Het publiek moedigde beide teams even hard aan, hoewel gasten wel een kant kozen. Nienke Simons is studente Kunst- en Cultuurwetenschappen en was het meest onder de indruk van het idee dat door het team van Havenbedrijf Rotterdam werd gepresenteerd. “Ik vond hun oplossing voor het maken van een dashboard om het verkeer bij de in- en uitgang van de haven te regelen heel praktisch. Zo’n systeem is echt nodig. Ik woon naast de haven en ik zie elke dag dat boten moeten wachten en urenlang stilliggen. Het dashboard zou dat probleem kunnen oplossen.”

Visionaire ideeën

Voordat de winnaar werd bekroond, hield Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, een korte toespraak. Aboutaleb stond stil bij de behoefte aan innovatie om de economie voort te stuwen en zei dat visionaire ideeën nodig zijn om de economie te laten opleven. De medepresentator kon het niet laten campagne te voeren voor de burgemeester omdat hij een potentiële kandidaat is voor de functie van minister-president, wat tot enige ongemakkelijkheid bij het publiek leidde.

Het winnende team krijgt de kans hun idee te ontwikkelen met de huidige partners. Daarnaast zal het team deelnemen aan de internationale finale van ‘Get in the Ring’ en ontvangen ze een aanbevelingsbrief van de burgemeester zelf.