Vroeger was het bijna onmogelijk: als vrouw rector magnificus van een Europese universiteit worden. Tegenwoordig is dit meer gebruikelijk. Uit onderzoek van de Europese universiteitsvereniging EUA blijkt dat in 2015 zo’n 15 procent van alle Europese rectoren vrouw was. Dat is aanmerkelijk meer dan in 2011 en 2008. Toen lag dit percentage nog op respectievelijk 11 en 6.

Nederland bevindt zich in de Europese middenmoot. Van de veertien rectoren zijn er twee vrouw, zo’n 14 procent. Dymph van den Boom en Anja Oskamp werken respectievelijk aan de Universiteit van Amsterdam en de Open Universiteit. In Maastricht begint na de zomer Rianne Letschert als derde vrouwelijke rector. De EUR heeft met Huibert Pols een mannelijke rector magnificus.

EUA gegevens
Nederland staat in de middenmoot qua percentage vrouwelijke rectoren Beeld door: EUA

Een op de vijf hoogleraren

Toch blijft er nog een aanzienlijk verschil bestaan tussen de hoeveelheid mannelijke en vrouwelijke rectoren. Dat komt deels omdat de meeste rectoren in eerste instantie hoogleraar zijn geweest. Aangezien volgens het EUA slechts een op de vijf hoogleraren vrouw is, kunnen universiteiten uit minder vrouwelijke kandidaten kiezen.