Vooral op zomeravonden is Bokaal een goede keus. Dan stroomt het pleintje vol en is er ellebogenwerk vereist om wat ruimte te creëren. Prima, want: gezellig. Tel daar een bourgondische kaart – vol vleeswaren en kazen – bij op en je bent er niet wég te slaan.

Bokaal 1

Maar op deze doordeweekse dag is het nog niet zomers. En dus zit Uw recensent binnen. In een zaak die rauw en industrieel wil zijn. Dat zie je aan de aankleding: hout, staal, dat soort dingen. Achter de bar een woesteling met armen als inktlappen.

Moestuintjes van Albert Heijn

Bokaal 5

Eerste indruk van Bokaal van binnen: stoer. Maar dan dringt tot je door wat voor publiek er zit. Geen jolige jongeren, maar dames in Gaastra-jassen. En links, in de hoek, eet een grijze meneer een kaasgerecht al lezend uit zijn eBook. Gaat het daar, iets verderop, nou over moestuintjes van Albert Heijn? Ondertussen staan er verse bloemen op elke tafel.

Stoer. Bokaal lijkt het te willen zijn, maar is het toch niet. Wat het wel is: een plek waar iedereen zich welkom voelt. Want naast de eBook-vader zit óók gewoon een zonnebankbruin koppel bier te drinken, al pronkend met twee grote horloges. Iets verderop heeft een grijze man – wiens bovenste blouseknoopjes klaarblijkelijk haperen – succes bij een jonge blonde.

Sjans

Een gesprekje is dan ook snel aangeknoopt, hetgeen de vrijgezel goed moet doen. Op zoek naar een slimme metgezel? De kans is groot die in Bokaal te vinden, want aan de overkant zit het University College.

Maar, in godsnaam, laat die Gaastra-jacks en moestuintjes thuis. Bokaal heeft het, wat dat betreft, al zwaar genoeg te verduren.

EM_Kroeg Bokaal
Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede