De speelsters van Erasmus Basketbal Vereniging Baros hebben zaterdag in de Final Four een belangrijke overwinning geboekt op Almonte. In de goed gevulde sporthal op Woudestein wonnen de speelsters overtuigend met 64-53. Zaterdag volgt de return in Eindhoven.

Het belang van de wedstrijd was duidelijk. De winnaar over twee wedstrijden gaat naar de finale van de play-offs in Zwolle, en strijdt daarin tegen De Groene Uilen uit Groningen of DAS uit Delft om promotie naar de Vrouwen Basketball League, de hoogste divisie van het Nederlandse damesbasketbal.

Furieus begin

Van spanning was echter totaal geen sprake bij Baros. De basketbalsters begonnen furieus aan de wedstrijd en pakten al snel een ruime voorsprong, van maximaal twaalf punten. Deze voorsprong had nog groter kunnen zijn. Nadat Baros vlak voor het einde van het eerste kwart twee strafworpen gemist had, scoorde Almonte uit de counter. In plaats van 22-9 stond het toen 20-11.

Baros basketbal strijd
Er ontwikkelde zich een ware titanenstrijd, waarin om elke bal fel gestreden werd

Titanenstrijd

Dat einde leek het kantelpunt te zijn. In het tweede kwart schakelde Almonte een tandje bij en nam de voorsprong rap af, tot vier punten. Er ontwikkelde zich een ware titanenstrijd, waarin beide ploegen, opgezweept door het publiek, vol gas gaven. In de laatste minuten van het derde kwart nam Baros opnieuw afstand en vergrootte het de voorsprong van drie naar acht punten.

Het fanatisme en de frustratie (bij Almonte) over de scheidsrechters namen toe. Ook de meegereisde Eindhovense fans lieten zich nadrukkelijker horen. Opnieuw was het echter Baros dat het kwart sterk afsloot en zo werd de eindstand bepaald op 64-53. Een dikverdiende overwinning, want de Rotterdamse basketbalsters stonden de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score.

'Trots op het team'

Baros basketbal overwinning
Het winnende team van Baros na afloop

Een knappe prestatie, omdat nummer vier Baros in de reguliere competitie nog twee van de drie wedstrijden tegen nummer één Almonte verloren had. Volgens coach Selma Rooseboom hadden die nederlagen echter meer met onachtzaamheid te maken. “Die nederlagen waren puur aan een slap begin te wijten. Daarom wisten we dat we deze tegenstander konden hebben, als we tenminste vanaf het begin geconcentreerd zouden spelen.”

Uitblinkster Tété Bartelds is ‘trots op het team’. “We hebben heel goed verdedigd. Het beste aan onze prestatie vond ik dat we rustig zijn gebleven, ook toen de tegenstander in punten snel terugkwam. Volgende week moeten we op een vergelijkbare manier hard blijven werken als een team. We mogen die wedstrijd met tien punten verschil verliezen, maar we moeten naar Eindhoven gaan met de intentie om te winnen.”