Het is niet altijd eenvoudig om geconcentreerd te werken, de juiste leermethode te vinden of zo efficiënt mogelijk aan een opdracht te schrijven. Gefocust blijven is vooral tijdens deze periode van het academisch jaar een zware opgaaf. EM sprak af met Fred Paas, professor aan het Instituut voor Psychologie van de EUR, die vijf nuttige tips voor je heeft om efficiënter te werken.

via GIPHY

1. Gebruik actieve leerstrategieën

fred paas
Professor Fred Paas

“Actief studeren houdt in dat je actief aan je kennis en de te leren stof werkt, zodat de informatie echt blijft hangen,” zegt Paas. “Een paar strategieën voor actief studeren zijn jezelf overhoren, waarbij je jezelf vragen stelt over de stof, of de stof aan jezelf of aan een studiepartner uitleggen. Verbanden leggen tussen de stof die je nu aan het leren bent en eerder behandeld lesmateriaal is ook een heel goede manier om je kennis uit te breiden. Er zijn andere tips voor actief studeren die bekender zijn bij studenten, zoals samenvattingen maken of gedeelten van een tekst markeren. Samenvattingen moeten met de hand worden geschreven voor het beste resultaat.”

2. Gebruik andere voorstellingswijzen

“Andere zintuigen en voorstellingswijzen gebruiken bij het studeren is ook een goede methode om de stof op te nemen,” vertelt Paas. “Door beelden te koppelen aan een tekst of te luisteren naar een tekst nadat je die hebt gelezen, zorg je ervoor dat je hersenen de ontvangen informatie beter kunnen coderen.” Paas legt uit dat gebaren gebruiken terwijl je een concept hardop herhaalt, ook een effectieve manier is om je hersenen van visuele codes te voorzien. “Hoe meer codes je gebruikt, hoe groter de kans dat je de informatie later naar boven kunt halen.”

via GIPHY

3. Achtergrondgeluid

Muziek luisteren tijdens het studeren kan motiverend zijn, maar kan je tegelijkertijd ook afleiden. Paas legt uit hoe dat zit. “Onze hersenen hebben een bepaalde capaciteit. Bij complexe taken moet deze capaciteit volledig worden besteed aan de taak die we aan het uitvoeren zijn. Muziek luisteren vraagt een gedeelte van die capaciteit en voorkomt dus dat de student 100 procent gefocust is op de opdracht.” Een essay schrijven is een voorbeeld van zo’n complexe taak. “In dit geval is de strategie oren en ogen dicht het meest effectief. Kijken naar een witte muur helpt ook. Het is echter aangetoond dat achtergrondgeluid juist kan helpen om je te concentreren op een taak als deze taak minder complex is en je dus niet je volledige hersencapaciteit hoeft te gebruiken.”

4. Hou jezelf in vorm en eet gezond

Iedereen weet dit, maar toch is het lastig om jezelf daaraan te houden. “Uit onderzoek blijkt dat een goede conditie een positieve invloed heeft op je hersenen en daarom ook op je studieresultaten. Ik geloof echt dat gezondheid een belangrijk punt is voor studenten. Het is aangetoond dat gezonde mensen gewoon beter presteren dan ongezonde mensen,” zegt Paas. “Goed eten en slapen zijn natuurlijk ook cruciaal wat betreft effectief studeren, maar het is niet wetenschappelijk aangetoond dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn die je hersencapaciteit verbeteren.”

via GIPHY

5. Voorkom zorgen

Stress en zorgen zijn een vaak terugkerend probleem voor universitaire studenten. Veel studenten hebben er last van. Hoewel de stress en zorgen niet altijd worden veroorzaakt door studeren of het schrijven van een essay, kunnen ze wel degelijk van invloed zijn op je prestaties en hoe effectief je bent. Een suggestie van Paas: “Schrijf je zorgen vlak voor je examen of afstudeeropdracht op. Zo kun je die negatieve gedachten uit je hoofd zetten en ruimte maken om nieuwe informatie op te nemen of opgeslagen kennis naar boven te halen.”