Na een gezellige avond in beschonken toestand op de fiets stappen, dat vindt maar liefst 80 procent van de fietsers onder de 30 jaar geen enkel probleem. Dat blijkt uit een rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), getiteld Alcoholgebruik van jongeren in het verkeer op stapavonden.
Het aantal dronken fietsers staat in schril contrast met de drie procent van de jeugdige automobilisten die besluiten na het drinken van alcohol de weg op te gaan. Volgens het rapport wordt bij de fietsers na drie uur ‘s nachts gemiddeld het dubbele van het toegestane bloedalcoholgehalte (maximaal 0,5 g/L) gemeten. Daardoor zou de kans op een ongeval met letsel zo’n vijf keer hoger zijn dan bij een nuchtere fietser. Om een ongeval te voorkomen kiezen veel studenten voor de fiets. Voor de wet maakt het echter niet uit, voor de fietser en de automobilist geldt namelijk dezelfde limiet. EM sprak nuchter met studenten over het rapport. Stappen studenten de volgende keer weer dronken op de fiets?
Edwin Lokker (23) en Jamie van der Klaauw (24), studenten Bedrijfskunde & Wijsbegeerte

Edwin: “Ik hoor ook na vandaag nog bij de 80 procent die na een paar biertjes op de fiets stapt. Het is wel goed dat er een wettelijke norm is. In het gros van de gevallen wordt een overtreding gedoogd, maar het kan een middel zijn voor de politie om in te grijpen. Wanneer je hebt gedronken kan het zijn dat je je inschattingsvermogen verliest, en dan is het verstandig als iemand je kan dwingen niet op de fiets te stappen. Wel moeten we als samenleving niet denken dat we op deze manier veiligheid kunnen garanderen. Het is maar goed dat dat niet altijd kan, we moeten namelijk blijven genieten. En ja, dat is soms niet zonder risico’s.”
Jamie: “Ik zie de fiets als dé uitweg voor de student die thuis wil komen na een avondje stappen. Je kunt studenten onmogelijk verbieden niet met de fiets te laten gaan na een avond stappen. Ik woon in Rotterdam-Noord en stap gewoon op de fiets na middernacht, ook als ik heb gedronken. De wettelijke limiet lijkt mij niet echt nodig, aangezien deze toch niet wordt gehandhaafd. Wel snap ik dat het wordt gedaan uit veiligheidsoverwegingen. Als het dronken fietsen niet meer mag, kun je net zoals een kennis van mij tweeëneenhalf uur naar huis lopen. Hij had weinig keus, want hij had geen fiets.”
Øivind Schothorst (21), student Economie & Bedrijfseconomie uit Noorwegen

“Dronken op de fiets naar huis, dat is echt iets Nederlands. Veel drinken daarentegen, dat wordt gedaan in zowel Nederland als Noorwegen. Noorse studenten drinken minder vaak dan Nederlandse, maar als Noren drinken dan doen ze dat ook goed. Daarom zou ik in Noorwegen nooit op de fiets stappen na het uitgaan. Omdat de weinige fietspaden ook nog eens slecht verlicht zijn, lopen veel Noorse studenten naar huis of nemen de bus. Dan moet je wel zorgen dat je voor vijf uur ’s ochtends genoeg hebt gedronken, want de eerstvolgende bus komt een paar uur later. Nu ik in Nederland studeer hoef ik mij daar gelukkig geen zorgen over te maken, hier ga ik lekker na middernacht op de fiets.”
Daan van der Maarel (19), student Bedrijfskunde

“Ik ga na een avond stappen altijd met de fiets naar huis. Ik woon in de buurt van Delft, en zie geen andere optie dan de fiets. Daarnaast wordt het door de alcohol opeens een stuk gezelliger op de fiets. Dit geldt niet wanneer je met veel alcohol op achter het stuur van een auto zit, een kleine beweging kan dan een dodelijk ongeluk veroorzaken. Op de fiets maakt een metertje naar links of naar rechts zwalken vaak niet veel uit. Hoewel dit niet altijd op hoeft te gaan: een vriend van mij had namelijk ontzettend veel pijn nadat hij dronken tegen een stilstaande auto was gereden.”