Rotterdamse Rave is gecreëerd vóór en dóór Rotterdamse ravers, en dat was tijdens dit feest goed te zien, te horen en te voelen. Tel daarbij de extra’s die de organisatie inzette – van lasers tot vuurwerk, en van leuke lolly- en snoepgoedmeisjes tot heerlijke massagespots – met de line-up van grote internationale artiesten, de goede geluidsinstallatie en de rauwe setting van de Maassilo, dan begrijpen jullie dat dit resulteerde in de best mogelijke rave-ervaring.

De venue

Rave 3
Beeld door: Willem Kooiman

Het is donderdagnacht 23 maart en na maanden en maanden wachten is het nu toch echt tijd om het paasweekend is goed in te luiden met de Rotterdamse Rave: Easter Edition. We komen een klein uurtje later dan gepland, met vele andere feestgangers aan op metrostation Maashaven, waar al voorzichtig de eerste technodeuntjes uit de mobiele minispeakers te horen zijn. De rij die we vervolgens tegemoet lopen is ongeveer even groot als de gezonde spanning en drang die ik heb om naar binnen te gaan.

De lengte van de rij is voor niemand een verrassing aangezien Rotterdamse Rave inmiddels een begrip is in de (Rotterdamse) technoscene. Vrijwel elke editie wordt vergezeld van de leus ‘SOLD OUT – NO DOORSALE’. Ik heb het geluk dat ik deze rij mag overslaan en binnen zelfs een backstagebandje om m’n arm krijg, wat letterlijk en figuurlijk een uniek perspectief geeft op dit feest.  

Let's Rave

Rave 4
Beeld door: Rotterdamse Rave

Aangekomen in zaal 1, ook wel de Radiation Room genoemd, stort ik me vol overgave op het technogeweld van Tommy Four Seven. Man, man, man, wat kan die vent draaien zeg! Als ik me op dat moment bedenk dat dit nog maar de ‘opwarmuurtjes’ zijn, dan belooft deze avond nog veel goeds. Om me heen proef ik een heerlijke liefdevolle sfeer en zie ik een zeer divers publiek – van jong tot oud – die in ieder geval één ding gemeen hebben: hun passie voor techno.

Benny Rodrigues

Rave 5
Beeld door: Rotterdamse Rave

De uren vliegen net als de technodreunen voorbij en ik heb inmiddels in alle zalen heerlijke deuntjes meegepakt. Het is nu de beurt aan een vaste naam in de tent: Benny Rodrigues. Ondanks dat hij wél in de powerhouse area staat, is het toch opvallend dat hij hier als zichzelf op de lijst staat in plaats van zijn (harder draaiende) alter ego Rod.

Echter, zodra hij begint te draaien snap ik precies waarom hij hier als zichzelf staat, en wordt al heel snel duidelijk dat de lijn tussen beukhouse en techno flinterdun is. Zijn setje zorgt voor een hele aangename afwisseling, waarbij ik mijzelf met de zoveelste red bull oplaadt voor de allerlaatste act van deze nu al fantastische avond.

Bron: soundcloud.com

Perc & Truss

De helden Perc & Truss hebben vanaf 7.00 uur ’s ochtends de Maassilo een dikke twee uur volledig binnenstebuiten getrokken. Knal na knal na knal, het leek wel of de Derde Wereldoorlog was uitgebroken midden in de Radiation Room. De andere twee grote zalen zijn inmiddels dicht, maar tot mijn grote verbazing staat de mainstage in deze vroege uurtjes nog stampvol. Mijn benen beginnen het nu onderhand toch wel echt te begeven, en als mijn wekker om negen uur s’ochtends afgaat, terwijl de Maassilo compleet gesloopt wordt, besef ik dat dit er weer eentje was voor in de boeken.

Jeffrey Seij (19), bestuurskundestudent aan de EUR, is helemaal gek van feestjes, festivals en alles wat daarbij komt kijken. Met heel veel plezier deelt hij zijn ervaringen in reviews en geeft hij maandelijks tips, waarin hij de mooiste Rotterdamse feesten aan bod laat komen.

Door Jeffrey Seij

De volgende editie van Rotterdamse Rave is outdoor en zal op – een hopelijk zonnige – 6 augustus plaatsvinden. Dit festival belooft minstens even hard te worden als de Easter Edition, dus houd deze datum vrij in je agenda en dan zie ik je hopelijk daar!