Sanne de Jong haalde in 2007 haar masterdiploma bij de Erasmus School of Economics (ESE). Inmiddels werkt ze alweer een jaartje of drie bij de Gemeente Den Haag als financieel economisch medewerker. ‘Ik ben niet meer zo’n carrièretijger.’

Naam: Sanne de Jong

Leeftijd: 32

Studie & afstudeerjaar: haalde in 2006 haar bachelordiploma International Business (Universiteit van Tilburg) en in 2007 haar master Urban, Port and Transport Economics (ESE).

Huidige baan: Financieel economisch medewerker (Planning & Control) bij de Centrale Vastgoedorganisatie van de Gemeente Den Haag (bijna drie jaar). “Het vastgoedbedrijf verhuurt, koopt en verkoopt allerlei vastgoedobjecten die van belang zijn voor het gemeentebeleid. Het is een kleine, maar op zichzelf staande dienst met een eigen afdeling personeelszaken, een eigen begroting en een eigen jaarrekening. De planning en control doe ik.”

Gouden tip: “Lach om jezelf, zeker als je een fout maakt. Het relativeert en als je je fout herstelt, leer je er nog van ook.”

Sanne
Beeld door: Aysha Gasanova

Geleerd in mijn studententijd

“Slim omgaan met je tijd. Ik was een redelijk goede student, en op den duur kon ik inschatten hoeveel tijd ik in mijn studie moest stoppen om alles te halen. De uurtjes die overbleven, gebruikte ik voor de – net zo belangrijke – ‘buitenactiviteiten’ bij verschillende studieverenigingen. Nog steeds werk ik niet van boven naar beneden mijn to do-lijstje af, maar ik bekijk wat prioriteit heeft.”

Geen carrièretijger

“Manager worden is onterecht het ultieme doel, maar dat realiseer ik me pas sinds kort. Na mijn afstuderen ben ik een management-traineeship gaan doen, zoals zovelen. Dat klinkt flitsend, maar nu ik in de praktijk zie wat managers doen, bedank ik ervoor. Ze lossen vooral problemen op, zijn weinig inhoudelijk bezig en de werkdruk is voelbaar vanuit het eigen team én van bovenaf. En iedereen mag tegen je klagen.

“Bovendien ben ik niet zo’n carrièretijger geworden, zoals ik tien jaar geleden had gedacht. Ik zie vriendinnen werkdagen maken van tien uur, maar dat heb ik er niet voor over om hogerop te komen. Een goede balans hebben tussen werk en privé, vind ik minstens zo belangrijk als een interessante baan. Ik wil zeker stappen zetten in mijn carrière, maar ik hoef geen topfunctie meer.”

Ally McBeal

“Door de serie Ally McBeal wilde ik op de middelbare school rechten gaan studeren in Leiden om advocaat te worden. Ik zag mezelf al in een mantelpakje overal naartoe rennen en belangrijke zaken winnen. Een nogal romantische opvatting, maar de serie was zo leuk dat dat mijn droombeeld was. Uiteindelijk leek de studie me te droog, maar het werk zelf spreekt me nog steeds aan. Er zijn zoveel specialismen dat het verre van saai is.”

Word een rat

“Ik zeg best snel ‘ja’ tegen mensen die me iets vragen; eigenlijk te snel. ‘Je moet iets meer een rat zijn’, adviseerde mijn manager me vijf jaar geleden. Op mijn eigen manier lukt dat sindsdien. Ik geef beter mijn grenzen aan, en denk eerst na of ik iets voor iemand wil doen. Ik kom wel altijd terug op het verzoek en leg uit waarom ik soms nee zeg. Ook heb ik de laatste jaren geleerd om tactischer te zijn in mijn communicatie. Wat je vertelt aan een wethouder, moet je anders brengen bij je directeur.”