Het was dinsdagmorgen een doodgewone ochtendspits. Er zijn niet of nauwelijks demonstrerende studenten gezien op de Nederlandse perrons. [En dan hier een slechte grap over uitslapende studenten].

Studenten hadden een NK treinreizen in de spits aangekondigd uit protest tegen ideeën om de overvolle spitstreinen te ontlasten. Universiteiten en hogescholen kunnen misschien hun roosters aanpassen, zodat studenten vaker in de daluren gaan reizen, opperde NS-topman Roger van Boxtel. Een petitie tegen het idee om studenten uit de spits te weren werd de afgelopen dagen meer dan 40.000 keer ondertekend.

Weinig protest

Maar er zijn maar weinig demonstrerende studenten waargenomen. Geen ratels, geen opvallende kleren, een paar spandoeken en een grote Nederlandse vlag met ‘NK treinreizen’ erop.

In Rotterdam pakte een handjevol studenten de trein naar Utrecht en ook in Amsterdam is een spandoek gesignaleerd. De NS heeft er maar weinig van gemerkt. Het was een gewone ochtendspits, zegt een woordvoerder.

nk treinreizen
Een klein groepje demonstrerende studenten pakte dinsdagochtend de trein van Rotterdam naar Utrecht.

Slecht idee

Op BNR Nieuwsradio noemde voorzitter Arriën Kruyt van reizigersvereniging Rover het studentenprotest een slecht idee. “Iedereen heeft er belang bij dat de spits minder druk wordt.” Het hoger onderwijs zou erover moeten meedenken, vindt hij. “Ik zie niet in waarom universiteiten niet kunnen doen wat álle grote bedrijven doen: flexibele werktijden, later beginnen, voor een deel thuiswerken. Dat doet heel Nederland om er voor te zorgen dat we in een dichtbevolkt land kunnen blijven rijden op de weg en in het openbaar vervoer.”

Vanmiddag is er een herkansing, zo kondigen de organisatoren van het NK Treinreizen in de spits op Facebook aan.