Het Erasmus MC zet samen met de twee andere Zuid-Hollandse universiteiten een nieuw fonds op voor spin-offs, bedrijfjes die met wetenschappelijke vondsten aan de slag gaan. Het fonds moet vanaf de zomer van start gaan.

Behalve de TU Delft, het Leids UMC en het Erasmus MC doen ook de Provincie Zuid-Holland, de betrokken gemeentes en InnovationQuarter (een regionale ontwikkelingsmaatschappij) mee aan het fonds. In totaal leggen die clubs, inclusief een inmiddels aangevraagde EU-subsidie, 22 miljoen euro in.

Valley of Death

Volgens Thijs Spigt van het Erasmus MC moet het fonds het gat opvullen tussen de echte startups en de ‘scale-ups’, bedrijven die al wat verder zijn en een stap willen gaan maken. “The Valley of Death”, noemt Spigt dat gat. “Het gaat om bedrijfjes die al begonnen zijn en dan een prototype willen ontwikkelen. Investeringsmaatschappijen en banken vinden die fase vaak een te groot risico. Daardoor komen die bedrijfjes vast te zitten. Dus dan moet de overheid instappen. Met dit fonds kunnen we onze eigen spin-offs ondersteunen.”

Spigt denkt dat het mes aan twee kanten zal snijden voor de verschillende partijen: “We kunnen samen met de provincie en gemeente subsidieaanvragen doen, en voor de overheden leveren de startups werkgelegenheid op.