De koffieautomaten van de Zorgacademie in het Erasmus MC, die enkele weken geleden weggehaald zijn, komen voorlopig niet terug. Geneeskundestudenten die tussen de colleges door op een gratis kopje koffie gehoopt hadden, staan voortaan met lege handen.

De koffieautomaten bevonden zich in een betrekkelijk grote ruimte met zitbanken op slechts enkele minuten lopen verwijderd van de collegezalen en het onderwijscentrum in het Erasmus MC. Door de gunstige locatie behoorden lange rijen studenten voor de koffieautomaten tot de orde van de dag, vooral tijdens de pauzes.

De grote vraag brengt regelmatig problemen met zich mee. Zo raakt de koffie vaak op, waardoor plastic bekertjes met troebel water zich verzamelden rondom de automaten. Dat is nu verleden tijd, wat de Zorgacademie betreft.

Troep en plassen koffie op de vloer

De bewuste koffieautomaten zijn nooit voor de studenten bedoeld, maar voor de Zorgacademie zelf. Onderscheid maken tussen de verschillende koffiedrinkers bleek echter lastig. De hordes geneeskundestudenten zouden volgens de Zorgacademie voor problemen hebben gezorgd.

Zo zouden studenten een zitbank gesloopt hebben en troffen medewerkers van de Zorgacademie veel troep aan rond de koffieautomaten en plassen koffie op de vloer. Er zijn zelfs geneeskundestudenten geweest die in de docentenkamer van de Zorgacademie koffie probeerden te halen, aldus Hester van Vugt van het secretariaat van de Zorgacademie.

Onbekende boosdoeners

“Het is misschien onmogelijk om te bewijzen dat de geneeskundestudenten voor de problemen hebben gezorgd”, nuanceert Van Vugt. “De ruimte bij de koffieautomaten was bedoeld als een plaats voor zakelijke overleggen, maar door de drukte en de bijkomende problemen kon het niet meer als zodanig gebruikt worden”, voegt zij toe. Uitzoeken wie de boosdoeners zijn, is echter onmogelijk. “Daarom moeten de goeden helaas onder de kwaden lijden”, luidt haar conclusie.

Dit tot grote teleurstelling van de studenten. “Als universiteit wil je een goed studielandschap creëren en de gratis koffieautomaten hoorden bij de voorzieningen op de Faculteit”, zegt Jaap Schulte, derdejaars geneeskundestudent. “Ze waren ook een extra stimulans om in de Medische Bibliotheek te komen studeren en ze waren uniek voor het Onderwijscentrum. Daarom is het jammer dat ze nu weg zijn.”

Inmiddels is er een extra gratis koffieautomaat verschenen in de faculteit zelf. Ondertussen blijft de ruimte bij de Zorgacademie waar vroeger lange rijen studenten stonden te wachten, buitengewoon rustig en dus wel geschikt voor overleg en zakelijke afspraken.