De Erasmus Universiteit is op zoek naar nieuwe koffieautomaten. Maandag kunnen studenten en medewerkers dranken uit drie verschillende automaten proeven in de C-hal. Inclusief een heus stembureau en een stembus.

‘Klantbeleving’ als ‘kritische succesfactor’, een ‘beoordelingscommissie’ die inschrijvers selecteert om deel te nemen aan de ‘Gebruikersbelevingstest Warme dranken voorziening’, en ‘spelregels’ om de ‘rechtmatigheid en transparantie van de procedure te borgen’. Dat alles uit naam van ‘de unit Facility Services van het University Support Centre, in samenwerking met Procurement Services’. Het duurde even tot EM’s gelegenheidstestpanel door had dat het hier een cryptische uitnodiging om koffie te proeven in de mailbox had.

koffie proeven uitnodiging

Kekke touchscreens

Gratis koffie, daar ziet EM’s gelegenheidstestpanel wel heil in, dus we nemen de proef op de som en vertonen ons maandagochtend in de C-hal. Daar staan drie verschillende automaten opgesteld. Ze doen allemaal hetzelfde: koffie (en thee) zetten. Aan medewerkers en studenten de vraag welke dat het best, prettigst of smakelijkst doet. Iedereen met een studentenkaart of erna-id (en legitimatiebewijs op zak) kan maandag gratis proeven en een stem uitbrengen op een van de drie leveranciers.

Wat als eerste opvalt, is het uiterlijke vertoon van automaat nummer drie. Op kekke touchscreens kun je een keuze aangeven en vervolgens speelt een filmpje dat de drank van jouw keuze in beeld brengt, alsof je de handen van een barista volgt tot je koffie klaar is. Op de schermen kan van alles, vertelt de leverancier trots. Zo geeft hij een voorbeeld van een bedrijf dat de apparaten permanent online heeft en ze gekoppeld heeft aan het brandalarm. Als dat begint te loeien, verschijnen calamiteiteninstructies op de schermen van de automaat. Zodra hij een verhaal begint over de koffieautomaat als sociale ontmoetingsplek grijpen zijn concurrenten in. Of hij de koffieproevers wat minder wil beïnvloeden.

koffieproeven (7)

Prijs

De andere twee automaten zijn wat soberder, zowel in uiterlijk als in het aanbod. Waar deze automaten de keuze in warme dranken overzichtelijk houden met een stuk of zeven opties, kun je bij de derde kiezen uit vijftien varianten op een bakkie pleur, zoals chococcino of ristretto. Bij alle apparaten kun je zelf de sterkte en de hoeveelheid suiker en melk bepalen.

De derde automaat is veruit het duurst en rekent 80 cent voor iedere drank. Bij apparaat nummer twee ben je 65 cent kwijt per bakje en bij de eerste varieert de prijs van 20 cent voor heet water tot 50 cent voor een koffie en 80 cent voor een cappuccino.

Ons testpanel is unaniem enthousiast, net als de meeste medewerkers die hun stembiljet inleveren, over de smaak van automaat nummer drie, met de uitgebreide keuze en de fancy videoschermen. Zo omschrijft een van de proevers de andere twee koffies als een ‘slappe bak’, maar dat kan met de volgorde van proeven te maken hebben.

Maandagmiddag worden de stemmen van de ‘gebruikersbelevingstest’ geteld. De test betekent overigens niet dat de winnaar per definitie de nieuwe leverancier van de koffie en thee op de campus zal zijn. De universiteit beoordeelt de drie mogelijke machines ook nog op zaken als het kostenplaatje en duurzaamheid.

Wil je ook gratis koffie proeven? Dat kan nog tot 16.00 uur in de C-hal.

koffieproeven (3)