Een mastertitel alleen geeft nog geen garantie voor een baan. Hoe zorg je dat recruiters bij jouw LinkedIn-profiel blijven hangen en dat jij dat gesprek bij dat ene geweldige bedrijf binnenhengelt? Freek van Kraaikamp geeft advies.

1. Bepaal eerst wat je eigenlijk wilt
Door alle verhalen over het tekort op banen en de werkervaringsplekken, lijkt het simpelweg verkrijgen van een baan het hoogste doel. Haal even diep adem en bepaal eerst eens wat je zelf wilt, raadt Van Kraaikamp aan. “Een cv opstellen is een proces. Start met je eigen verhaal op papier zetten waarop je antwoord geeft op de volgende vragen: wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik. Welke elementen in je werk zijn voor jou belangrijk? Zijn dat bijvoorbeeld de groeimogelijkheden, het salaris, de collega’s of bijvoorbeeld het aantal vakantiedagen?

2. Maak een lijstje van bedrijven die je leuk lijken
Vind je het moeilijk om te bepalen wat jouw drijfveren zijn? Dan heeft Van Kraaikamp nog een handige tip. “Trek een hele dag uit om potentiële werkgevers te vinden. Zoek zo breed mogelijk. Wil je bij een bank werken? Som dan niet alle banken op die er zijn, maar kijk ook eens naar andere financiële instellingen. Zet die bedrijven in een Excel-sheet en noem vijf redenen waarom je daar wilt werken.”

Win het sollicitatiehandboek ‘Zou jij jezelf aannemen?’ van Freek van Kraaikamp

Erasmus Magazine mag drie exemplaren weggeven. Meedoen? Stuur uiterlijk 19 februari een e-mail naar [email protected] met het antwoord op de volgende vraag: Wat voor lunch neem jij mee op je eerste werkdag?

3. Vraag om hulp
“Het is zo raar, studenten weten hun weg online te vinden, maar vragen stellen doen ze niet. Terwijl er bijvoorbeeld op LinkedIn zoveel werkgerelateerde groepen zijn waar je je aan kunt sluiten zoals Student of Starter,” vertelt Van Kraaikamp. “Het is de ideale plek om te discussiëren met ervaringsdeskundigen. Er zijn zoveel mensen bereid je te helpen, maar dan moeten ze wel weten dat je een antwoord zoekt.”

4. Stel je cv op
Eerste drie punten van dit lijstje afgevinkt? Mooi. Dan is het nu tijd om te beginnen aan je cv. Van Kraaikamp: “Je cv is een doorvertaling van je verhaal. Gebruik daarin geen holle kreten zoals spin-in-het-web, hands-on-mentaliteit en teamplayer. Maak ook geen kleurplaat van je cv. Recruiters werken met zoekwoorden, ze zoeken gericht naar competenties, specialisaties etc. Vermeld niet alleen dat je een master hebt, maar ook de titel van je scriptie.” Bonustip: Plaats je cv niet alleen op LinkedIn, maar ook op vacaturesites als Jobbird.com en Monsterboard.nl”

5. Vraag om feedback
En dan komt nu het moment dat je eindelijk gaat solliciteren. De brief is verstuurd en dan is er een mogelijkheid dat je een afwijzing krijgt. Grijp die kans aan om te vragen waarom ze die keuze hebben gemaakt, raadt Van Kraaikamp aan. “Met die informatie kun je weer aan je cv en motivatiebrief schaven zodat je de volgende keer wel wordt uitgenodigd.”

Ben je uitgenodigd voor een gesprek? Gefeliciteerd! Heb je de baan? Dan nog een keer gefeliciteerd! Mocht je niet meteen geluk hebben, vraag ook dan weer om feedback. Zodat je de volgende keer sterker in je schoenen staat.

Freek van Kraaikamp (30) heeft een carrière als recruiter achter de rug en is tegenwoordig loopbaancoach. Hij schrijft onder andere voor NRC en Intermediair en is auteur van het boek ‘Zou jij jezelf aannemen?’. Meer over hem is te vinden op zijn website.