Breakaway
Beeld door: Sanne van der Most

Mad Mick’s Breakaway Café is een feestje voor Amerika-fetisjisten. De hamburgers zijn er groot, de miniaturen van Betty Boop ook. Maar een lijntje snuiven? Vergeet het maar.

Een écht stukje Amerika, zo zou je Breakaway wel kunnen betitelen. Het café dat huist aan de Karel Doormanstraat barst van de tierlantijntjes uit het land van de onbegrensde mogelijkheden. De bedoeling: je even wanen in de jaren vijftig. Zie Betty Boop in reuzenformaat naast de bar, Captain America op de menukaart en de milkshakes zoals we die kennen uit Hollywood – met slagroom én een kers. Verder staat er continu sport aan, en kan je boven poolen.

Milkshakes en burgers

Uw recensent schuift rond etenstijd aan. Het blijkt druk, volop borrelaars op deze doorsnee woensdagmiddag. Natuurlijk is daar de onvermijdelijke milkshake, en natuurlijk volgt daar de extra onvermijdelijke burger. Goed in orde, en nog te betalen ook.

Breakaway

Het personeel praat óf Engels óf gebrekkig Nederlands, hetgeen de sfeer – die dankzij het gedimde licht, de inrichting en het vriendelijke personeel toch al dik in orde is – alleen maar ten goede komt. Wat opvalt zijn de grote teksten door de zaak heen. ‘There are no strangers, only friends we haven’t met’ leest het bijvoorbeeld vriendelijk. Dreigender teksten boven de bar: ‘No use of drugs’ en ‘No drugs activities, be nice’.

Eronder de amicale barman Steve. “Is voor mij!’’ Hij legt een fictief lijntje neer, wrijft wat onder zijn neus en snuift een paar keer. Dan de bulderlach. Maar twee maanden geleden had ‘ie er nog één, zo’n gebruiker. Een ‘vaag’ figuur’. Steve gaf hem wat water, waarna de man in elkaar zakte.

Dutch Bitterballs

Dus zowaar, toch een stukje Nederland in dit Amerikaanse café. En dan heeft uw recensent het nog niet eens over de Dutch Bitterballs op de kaart. Of wat te denken van de donderdagavond, wanneer studenten vanaf 19.00 uur met 25 procent korting mogen drinken. En natuurlijk Herman Brood, de man met de oer-Hollandse naam die ooit eens langskwam. Volgens de menukaart, tenminste.

Eric-Kroegrecensie 1-uitsnede
BreakawayNL