De Vereniging van universiteiten (VSNU) is akkoord met uitgeverij Wiley. Hierdoor kunnen wetenschappers ook in de meeste tijdschriften van Wiley open access publiceren.

Wanneer precies is nog niet bekend, maar ergens in 2016 zullen alle hybride wetenschappelijke tijdschriften van Wiley open access worden. Hybride tijdschriften zijn deels alleen voor abonnees beschikbaar en deels open access.

Meer open access voor wetenschappers

Met dit akkoord worden alle artikelen waarbij de eerste auteur gelieerd is aan een Nederlandse universiteit open access gepubliceerd in hybride tijdschriften. Het gaat dan om zo’n 1.400 van de 1.500 titels die Wiley onder haar hoede heeft. Door deze overeenkomst hoeven wetenschappers niet te betalen om een artikel in een van de titels te krijgen. Ook kan iedereen de artikelen gratis lezen. Dit is namelijk al afgekocht door de VSNU. De overeenkomst loopt tot 2019.

De zestig wetenschappelijke tijdschriften van de uitgeverij die al open access zijn, zijn niet opgenomen in de zogenaamde ‘Big deal’. Wil een wetenschapper hierin publiceren, dan zal hij of zij nog steeds de APC (Article Publishing Charges) betalen. Hetzelfde geldt voor de wetenschappelijke abonnementstijdschriften.