Lenen en studeren, twee begrippen die voor veel studenten onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Naast het feit dat een student een plekje in de collegebanken wil, staan een mooie kamer in Kralingen of het centrum en een citytripje op het verlanglijstje. Om van dit verlanglijstje een to-do lijstje te maken, zit er niks anders op dan te lenen bij DUO, de studentengoedheiligman.

De trend onder studenten om hogere bedragen voor een langere tijd te lenen lijkt dan ook niet te stoppen. Zeker niet na het besluit in 2015 om geen studiebeurzen meer te verstrekken aan nieuwe studenten, maar ze geld te laten lenen onder de noemer ‘studievoorschot’. Maandag waarschuwde Vereniging Eigen Huis oud-studenten: door het verzwijgen van de studieschuld bij een hypotheekaanvraag kunnen afgestudeerden soms veel meer geld lenen voor het kopen van een huis dan verstandig is. EM sprak met studenten over het hebben van een studieschuld. Is het iets om je druk over te maken of is lenen juist heel verstandig?

Marloes Vriend (23), masterstudent Media & Cultuur

IMG_7402

“Het lenen voor studenten is ‘chill’ geregeld, zolang je maar weet wat je doet. Ik leen pas vanaf dit jaar, sinds ik ben gaan samenwonen. Tijdens mijn bachelor in Amsterdam heb ik mijn thuiswonende beurs en het geld dat ik verdiende met bijbaantjes gespaard. Momenteel werkt mijn vriend en leen ik 1100 euro elke maand. Dat geld gebruik ik om mijn collegegeld te betalen en te sparen voor na mijn studie. Ik leen nu liever veel geld tegen goede voorwaarden, dan dat ik na mijn studie geldzorgen krijg wanneer ik niet direct een baan vind. Het lenen van geld bij DUO geeft mij geen zorgen, maar vooral ademruimte.”

Harold Rijsdijk (22), masterstudent Behavioural Economics

IMG_7401

“Omdat ik altijd thuis heb gewoond, hoef ik mij geen zorgen te maken om een hoge studieschuld. Ik heb een bijbaantje als oproepkracht bij Campina en heb elk jaar zo’n acht maanden aan thuiswonende beurs op mijn spaarrekening gestort. De meeste studenten hebben wel schulden en dat is niet zonder gevaar. Ik snap dat sommige afgestudeerden de halve waarheid vertellen bij een hypotheekaanvraag, maar we hebben bij Nederlandse voetbalclubs gezien waartoe torenhoge leningen en grote uitgaven kunnen leiden. Een paar maanden geleden kreeg ik een brief van DUO dat ik het maximale bedrag zou gaan lenen, tenzij ik contact met hen op zou nemen. DUO lijkt wel betaalzender Fox Sports: aanmelden voor een lening is zo gedaan, maar je lening stopzetten kan alleen na een uur lang naar een bandje geluisterd te hebben à 60 cent per minuut.”

Annefleur Wouters (23), masterstudent Marketing & Management

IMG_7408

“Lenen werkt voor mij een beetje als een tentamen: van tevoren kijk je niet echt naar wat erna komt. Natuurlijk kun je stilstaan bij elke euro die je leent, maar zolang je verantwoord leent, hoef je geen spijt te krijgen van een studieschuld. Ik heb de verklaring van Vereniging Eigen Huis gelezen, maar moet eerlijk toegeven dat ik nog helemaal niet denk aan het afsluiten van een hypotheek. Wel kan ik begrijpen waarom sommige oud-studenten hun studieschulden verzwijgen bij het aanvragen bij een hypotheek, maar slim is het niet. Je hebt misschien meer geld voor een huis, maar wel extra lasten door een hogere hypotheek. Mijn bachelor is door mijn ouders betaald, en nu moet ik zelf mijn master betalen. Van de 900 euro die ik maandelijks leen, betaal ik mijn opleiding, kamer en eten. Het geld dat ik overhoud aan het einde van de maand stort ik op mijn spaarrekening. Een spaardoel heb ik niet, maar misschien wil ik na mijn master een andere opleiding gaan volgen. Niet per se een businessmaster, misschien wel een totaal andere opleiding in het buitenland.”