Wil jij na je studie een huis kopen? Laat dan dat zoveelste truitje in de winkel hangen, geef geen extra rondje in de kroeg en bewaar je kliekjes. Studenten met een hoge studieschuld kunnen namelijk fluiten naar een hypotheek. Onder invloed van de crisis zijn banken veel strenger geworden. NOS

BKR-registratie

“Banken vroegen altijd al naar schulden,” zegt een woordvoerder van de Hypotheker, “maar wat wij het afgelopen jaar zien is dat de studieschuld zwaarder wordt meegeteld. En dat is vooral voor starters een probleem.” Waarschijnlijk verzwijgen veel studenten hun studieschuld bij het aanvragen van een hypotheek, want deze wordt niet geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie. Volgens hypotheekjurist Jerry Kleisen is dat niet slim. “Het kan wel degelijk een probleem zijn voor de rechter als blijkt dat je een schuld verzwegen hebt.”

Onwetend

Afgestudeerden schrikken als je zegt dat een studieschuld meetelt bij de beoordeling van een hypotheek. Uit onderzoek van het NIBUD blijkt dat studenten vaak maar met 1 ding bezig zijn: hoe kan ik nu zo lekker mogelijk leven. Over consequenties voor later zijn ze niet bezig. Dat komt volgens het NIBUD ook omdat de overheid slechte voorlichting geeft.

EvE