Studenten beginnen 2016 fanatiek. Het moet er blijkbaar eindelijk maar eens van komen: in de eerste week van januari werd gemiddeld 36,6 procent meer gesolliciteerd in vergelijking met december. In januari vorig jaar bedroeg deze stijging ‘slechts’ 18,3 procent. Dat blijkt uit data van Randstad Student.

Opvallend is dat het banenaanbod in januari nagenoeg gelijk is aan dat van december. “Aan het aantal vacatures ligt het niet”, zegt Susanne Dams, directeur Randstad Student. “Overigens is dit een terugkerend patroon. Studenten solliciteren traditiegetrouw minder in december, dat vergroot kansen voor degenen die wel in actie komen rond de feestdagen. Studenten kunnen hun goede voornemens om werk te vinden dus beter vóór de start van het nieuwe jaar al in praktijk brengen.” Goede tip voor volgend jaar wellicht.

infographic solliciterende studenten 2016 v2

Effect groter dan bij niet-studenten

Het ‘goede-voornemen’-effect is bij studenten sterker dan bij mensen die hun opleiding reeds hebben afgerond. Bij niet-studenten is dit jaar een toename in sollicitaties van 28,2 procent, tegenover een stijging van 32,4 procent vorig jaar.

Deze trend is elk jaar zichtbaar, zowel de dip in december als de piek in januari. Dit jaar komen studenten kennelijk vroeger in actie.