Het was haar grootste frustratie van de afgelopen zes jaar: het lage percentage vrouwelijke hoogleraren aan haar universiteit. “Ik dacht, als ik eenmaal de baas ben van een organisatie, dan gaan we dat fiksen. Ik heb echter de weerbarstigheid van de materie moeten erkennen.”

Dit zegt Van der Meer Mohr in haar afscheidsinterview met Erasmus Magazine dat op 15 december verschijnt in de speciale kersteditie.

Diversiteitsbeleid mislukt

Van der Meer Mohr nam op 1 december afscheid na bijna zes jaar voorzitter te zijn geweest van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit. Van der Meer Mohr beschouwde diversiteitsbeleid aan de universiteit bij aanvang van haar voorzitterschap als haar stokpaardje, maar moet bij haar vertrek constateren dat haar missie om meer vrouwelijke hoogleraren te laten benoemen aan deze universiteit, niet is gelukt.

Van 11 naar 15 procent

Het percentage vrouwelijke hoogleraren steeg in de jaren van Van der Meer Mohrs voorzitterschap van 11 naar 14-15 procent. “Dat varkentje was je dus niet zomaar”, moet de voorzitter bij haar vertrek constateren.

‘Een gletsjer smelt sneller, dan dat wij voortgang maken op diversiteit’

Pauline van der Meer Mohr

“We hebben de talenten geanalyseerd. We weten wanneer we ze verliezen, waarom we ze verliezen, en waarom ze niet doorstromen. We hebben daar ook instrumentaria bedacht om de doorstroom te verbeteren. Als vrouwen door zwangerschap een tijdje weg zijn, kunnen ze zich daarna in het onderwijs laten vervangen, zodat ze de achterstand bij onderzoek kunnen wegwerken. Al dat soort dingen. Maar een gletsjer smelt sneller dan dat wij voortgang maken op diversiteit.”

Benoemingen tegenhouden geen zin

Ze heeft wel eens overwogen om benoemingen van mannelijke hoogleraren tegen te houden, om zo decanen te dwingen ook naar vrouwelijke kandidaten uit te kijken, maar heeft dat uiteindelijk nooit gedaan. “Tegen de tijd dat de benoeming op mijn bureau ligt, is het al zo’n beetje rond. Het heeft geen zin dat te doen. Benoemingen moeten worden gedragen door het College van Promoties [bestaande uit de decanen van alle faculteiten, red.], en daar ligt het probleem. Die moeten meer vrouwen aandragen.”

In de kersteditie van EM staat het hele interview, waarin oud-collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr ook vertelt wat er wél gelukt is, waar ze trots op is en welke wensen ze nog heeft voor de universiteit. De kersteditie van Erasmus Magazine verschijnt op 15 december.