Het is vandaag een speciale dag. Nu zijn vrijdagen natuurlijk altijd al feestelijke dagen, maar vandaag zijn de slingers die erbij horen groen. Het is namelijk nationale sustainability dag. Een mooi moment om het eens te hebben over de weinig duurzame flyers die overal op de campus rondslingeren vinden uitwisselingsstudenten Daphne Auclair (20) en Emma Cho (21) van de Flyer Initiative Committee Erasmus (FICE).

Heel nuttig zijn die flyers namelijk niet vertelt uitwisselingsstudent Auclair.  “Studenten nemen ze aan uit beleefdheid, maar gooien ze daarna weg. Daarnaast is het ook niet echt fijn als er een flyer naar je toe wordt gegooid terwijl je aan het eten bent.” Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom Auclair het liefst de flyers vandaag nog in de ban doet. “Al dat papier bedrukken zonder dat het enige doel heeft, is gewoon verspilling. Dat moet anders.”

Duurzaam alternatief

Auclair promoot samen met uitwisselingsstudent Emma Cho (21) de nationale sustainability dag op de campus in naam van de Flyer Initiative Committee Erasmus (FICE). Ze hopen verenigingen te overtuigen geen flyers meer uit te delen, maar te zoeken naar duurzame alternatieven. Auclair: “We werken samen met Studo, een app gemaakt door studenten van de Erasmus Universiteit. Met die app kunnen verenigingen al hun feesten en activiteiten uploaden. De gebruiker heeft dan een overzicht van alle activiteiten die er die week zijn. Handig voor de gebruiker, maar ook voor de vereniging. Want het kost ze minder tijd om al die flyers uit te delen en minder geld omdat Studo gratis is.”

Het kan natuurlijk altijd beter, maar de Canadese Auclair is onder de indruk van de manier waarop de Nederlanders op het milieu letten. “Je ziet hier overal zonnepanelen, daar was ik wel verbaasd over.” Volgens FICE-lid uitwisselingsstudent Emma Cho (21) mag het afval hier wel wat meer gescheiden worden. “Ik kom uit Zuid-Korea en daar zijn ze veel fanatieker met het scheiden van afval. Je kunt daar echt een boete krijgen als je bijvoorbeeld papier bij plastic gooit. Hier in Nederland zijn ze er veel nonchalanter mee.”

Erasmus Sport heeft al aangegeven niet meer met flyers te werken en voortaan Studo te gebruiken. Andere verenigingen zijn nog in onderhandeling met Studo.  Wordt Studo een succes, dan gaat dat heel wat ruimte in de papierbakken schelen.