Je bent jong en je wilt wat, maar wat eigenlijk? Dat is de vraag waar veel studenten mee zitten tijdens hun studie. Want het is natuurlijk hartstikke mooi om breed opgeleid te zijn, maar uiteindelijk moet je toch ergens voor kiezen wanneer je solliciteert. Stichting VOOR wil studenten helpen met die keuze en richtte daarom het VOOR-programma op.

Tijdens het halfjaar durende programma volgen de studenten meerdere workshops en bezoeken ze meerdere bedrijven. Daarnaast kiezen de studenten een mentor die hen tijdens de duur van het programma met en raad en daad bijstaat. Dat doen ze met uiteenlopende workshops, vertelt Dionne van Ommen (21). Ze is student Economie en Recht en één van de studenten die behoort tot de eerste lichting die deelneemt aan het programma.

Nieuwe kijk op zaken

“Tijdens de eerste workshop verzamelden we in het Amsterdam Arts Centre. We werden naar een ruimte gebracht waar allemaal schilderezels, kwasten en verf stonden. Daarna kregen we vier minuten om het doek te vullen”, legt Van Ommen uit. “Vier minuten is te kort om na te denken hoe je het allemaal precies op papier krijgt. Dat was ook precies de bedoeling, zo werd later uitgelegd. Ik leerde zo om buiten de gebaande paden te denken en dat het niet altijd erg is als iets niet helemaal perfect is. Een verfrissende gedachte, vooral omdat het bij mijn studie de prestatiedrang zo hoog is.”

Ze begon in september aan het programma en is een maand later nog steeds blij dat ze de keuze maakte. “Je zit met een groep van ongeveer vijftien studenten uit heel Nederland. Het is een hele diverse groep, van wiskundestudenten tot mensen van de hoge hotelschool. De mensen komen uit een hele andere hoek dan ik, maar uiteindelijk zitten we allemaal met dezelfde vraag: Wat wil ik?”

Hopelijk weet Van Ommen het antwoord wanneer ze het programma in februari afsluit. Meer informatie over het programma is te vinden op de website van Stichting VOOR.