De Singaporees Chia Thye Poh is een van de kanshebbers op de Nobelprijs voor de Vrede van 2015. Chia is oud-student en promovendus bij het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag.

Hij is voor de Nobelprijs voorgedragen door James Gomez, een Singaporese politicus en academicus. Chia (nu 74 jaar) zat 23 jaar gevangen, van 1966 tot 1989. In de jaren 60 nam hij deel aan betogingen tegen de Amerikaanse bombardementen in Vietnam en acties in de politieke strijd rond de onafhankelijkheid van Singapore van Maleisië. Hij was ook lid van de oppositiepartij Barisan Sosialis. Door de regering werd hij beschuldigd van communisme en betrokkenheid bij acties tegen de regering, beschuldigingen die hij altijd heeft tegengesproken.

Jarenlang verzet

In een brief aan het Noors Nobelcomité schrijft Gomez dat het de regering tijdens 23 jaar gevangenschap niet is gelukt om Chia te laten ‘bekennen’. “Dr. Chia’s jarenlange verzet tegen de regering en de beperkingen waaronder hij heeft moeten werken zijn zeker een Nobelprijs waard”, schrijft Gomez.

De voordracht door Gomez is ontvangen en geaccepteerd door het Noors Nobelcomité. Er zijn nog 273 andere genomineerden, waaronder 68 organisaties. De winnaar wordt vrijdagmiddag bekendgemaakt.

ISS steunt nominatie

Chia voltooide in 2000 zijn master aan het ISS in Den Haag en promoveerde er zes jaar later. Een woordvoerder van het ISS laat weten dat de nominatie door de hele ISS-gemeenschap wordt gesteund. “Heel veel studenten en alumni van het ISS hebben een bijzondere achtergrond – helaas kennen vele van hen een leven in landen met oorlog, conflicten en vooral gebrek aan vrijheid en veiligheid. Het verhaal van Chia Thye Poh is ongelooflijk. Een groot deel van zijn leven is opgeofferd aan de strijd voor vrijheid. We kennen hem goed, hij is een bijzonder geliefd persoon. Altijd vriendelijk, altijd behulpzaam, uiterst bescheiden. De talloze hartverwarmende reacties vanuit de hele wereld op zijn nominatie voor de Nobelprijs voor de Vrede getuigen daarvan.”