De Erasmus Universiteit zal voorlopig niet meedoen aan de pilot met een zogeheten instellingsaccreditatie. Dat vertelde collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr dinsdagmiddag aan de Universiteitsraad.

Universiteiten en hogescholen kunnen in 2017 meedoen aan een pilot waarbij opleidingen niet meer apart gecontroleerd hoeven te worden door een commissie van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). In plaats daarvan mogen ze hun kwaliteitszorg intern regelen en krijgen ze een instellingsbrede accreditatie, waarbij onder andere gekeken wordt naar hoe de kwaliteitszorg georganiseerd is.

Wel animo binnen de EUR

Universiteitenvereniging VSNU wilde eigenlijk dat de pilot voor alle universiteiten beschikbaar zou zijn, maar dat zag minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen niet zitten. Ze bleef erbij dat er in 2013 drie universiteiten en drie hogescholen in 2017 deel mogen nemen aan de pilot en een jaar later nog eens zes instellingen.

Binnen de Erasmus Universiteit was op zich wel animo om mee te doen aan de pilot. Daarom stond het onderwerp deze maand op de agenda van de Universiteitsraad. Het verzoek aan de raad was om mee te denken hoe studenten het best kunnen worden betrokken bij de kwaliteitszorg voor het onderwijs.

Non-issue

“Maar het is op dit moment een beetje een non-issue”, zei collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr dinsdagmiddag tegen de raadsleden. “We hebben besloten om niet als eerste onze hand op te steken.” Er zijn volgens de collegevoorzitter andere universiteiten die al verder zijn en graag mee willen doen met de pilot. “Wij steken nu liever onze tijd in het verbeteren van de kwaliteitscultuur, dan aan het springen door de hoepels van de accreditatiepilot.”

Of de universiteit op een later moment wel wil deelnemen aan de proef met een instellingsaccreditatie is nog niet bekend.