Een algenshotje met erin ronddobberende krekels, no waste cooking workshops en verschillende colleges. Het Rotterdam Science Festival is dit jaar in de Markthal en op de Binnenrotte. Een logische keuze, gezien het thema Food. Daar waar normaalgesproken de gewone markt staat, kon je vrijdag een zeewierburger eten en insecten proeven.

Ondertussen gaven topwetenschappers van het Erasmus MC en medewerkers het Voedingscentrum college in het Mart café en in de bibliotheek. De nieuwste onderzoeksresultaten liepen vaak vragen op bij het publiek. Zo vroeg een bezoeker zich na een college over eetverslaving af of er in de Markthal meer mensen met een eetverslaving rondlopen dan elders in Rotterdam. ‘Waarschijnlijk wel’, was het antwoord van psycholoog Ingmar Franken. Een andere bezoeker sprak zijn verwondering uit over een verpakking kleine scholtjes die toch een duurzaamheidskeurmerk had. De overige onderwerpen besloegen alles van de zin en onzin van vitaminen slikken tot aan consumentengedrag en voedselallergie. Bezoekers mochten ook zelf aan de slag bij de workshop no waste cooking en het berekenen van hun eigen voedselafdruk, een maat voor de belasting op het milieu door jouw voedselkeuze.

Wetenschap dicht bij de algemene publiek brengen was het doel van het festival. Het evenement maakt deel uit van de European Researchers’ Night en wordt gehouden in meer dan 300 steden. Een bijzondere ontmoeting voor zowel wetenschappers als bezoekers. Hoe kunnen wetenschappers zich jarenlang met één klein specifiek onderwerp bezig houden, zoals de rol van jodium in de hersenontwikkeling van het ongeboren kind? Wil je niet na een tijdje iets anders onderzoeken? Dit vroegen bezoekers zich af. De 27-jarige wetenschapper Tim Korevaar, die de rol van jodium onderzoekt, pareert die vraag. “Waarom zou je nou niet álles van een onderwerp willen weten?”, zei hij na zijn college.