De vluchtelingen, die vorige week 144 uur in de gebouwen van Erasmus Sport verbleven, zijn sindsdien al twee keer verhuisd. Een groep minderjarige asielzoekers zit nu in een crisisopvang in Vijfhuizen bij Haarlem. Later deze week verhuizen ze terug naar Ter Apel, waar ze Nederland ook binnenkwamen.

Volgens de 17-jarige Syriër A., die vorige week nog een ontmoeting had met Erasmus-studenten bij een bijeenkomst van De Nieuwe Universiteit, vertrok zijn groep donderdagochtend naar Hellendoorn. Daar werden de minderjarigen opgevangen in een sportcomplex. “We hadden het er heel erg goed. We konden eten en drinken wanneer we maar wilden, en elke dag kwamen er vrijwilligers naar het complex om activiteiten met ons te organiseren. Er was een voetbaltafel en een Playstation. En een groep van ongeveer 15 Turkse Nederlanders kwam steeds langs om te voetballen. Ik heb echt een hoop vrienden gemaakt daar”, zegt A.

Na 72 uur verhuisde het circus echter weer richting de Randstad. A. zit nu in een crisisopvang in Vijfhuizen. De accommodatie, een grote hal van de Expo Haarlemmermeer, is volgens A. prima. “Ik kan hier comfortabel slapen en de omgeving is mooi.”

Korte hongerstaking

Ondanks de vriendelijke en goede opvang is er wel onvrede onder de asielzoekers, vooral omdat voortdurend onduidelijk blijft wat hun toekomst is. Zondagochtend waren zo’n twintig asielzoekers het even helemaal beu. “Met een groep van twintig jongens hebben we toen besloten om niet meer te eten, totdat we duidelijkheid kregen over onze bestemming”, vertelt A. De vluchtelingen horen telkens pas op het laatste moment wat de volgende bestemming wordt, waar opnieuw maar 72 uur kan worden verbleven.

Maandagochtend was die staking alweer voorbij, omdat er nu wel duidelijkheid is: de groep gaat terug naar Ter Apel. Ze hebben er dan zo’n 800 kilometer reizen door Nederland opzitten. A.: “We gaan dinsdag of woensdag terug. In Ter Apel zal onze asielprocedure gestart worden. We krijgen er ook een medische check en er worden foto’s gemaakt.”