De 213 vluchtelingen die de afgelopen zeven dagen te gast waren op campus Woudestein, vertrekken donderdag weer. Ze worden nu naar nieuwe crisisopvanglocaties gebracht in Harlingen en Hellendoorn. Ook daar kunnen ze in eerste instantie 72 uur blijven.

In een schriftelijke verklaring bedankt het College van Bestuur de inzet van de universitaire gemeenschap tijdens de opvang: “We willen alle medewerkers van Erasmus Sport, de universiteit en de gemeente, hulpverleners en alle vrijwilligers bedanken voor hun geweldige inzet voor het opvangen van de vluchtelingen de afgelopen week. Ook bedanken we verder iedereen voor de geboden hulp en warme reacties.”

vluchtelingen vertrek uitzwaaien moslimas
De eerste groep vluchtelingen wordt uitgezwaaid.

Rond 11.00 uur vertrok de eerste bus. Een groep vrouwen die de afgelopen dagen veel contact heeft gehad met de vluchtelingen werd door beveiligers op afstand gehouden. Ze wilden snoepjes uitdelen voor het Offerfeest, maar dit was niet toegestaan. Uiteindelijk konden de vrouwen alleen bij de uitgang van de campus de bussen uitzwaaien.

Sportcentrum donderdagavond weer open

Erasmus Sport zal nu worden opgeruimd en schoongemaakt. Donderdagavond vanaf 19.00 uur gaat het gebouw weer open voor sporters.

Volgens woordvoerder Lennart de Jong van burgemeester Ahmed Aboutaleb  blijft Erasmus Sport beschikbaar als noodopvang van groepen asielzoekers, maar is er op dit moment geen concrete aanvraag gedaan door het COA. “We hebben in Rotterdam meerdere locaties beschikbaar, en elke keer zal bekeken worden welke locatie het meest geschikt is voor nieuwe groepen vluchtelingen.” Of en wanneer Erasmus Sport dus opnieuw gebruikt zal worden voor de opvang, is niet duidelijk.

De Jong benadrukt dat Aboutaleb zeer onder de indruk is van de ‘sympathieke en hartverwarmende manier waarop studenten, medewerkers en vrijwilligers met de vluchtelingen zijn omgegaan’.