Zoals alle gebouwen op campus Woudestein is het gloednieuwe Polakgebouw van buiten rechthoekig. Verschil met de oudere panden: veel meer glas, door rechte witte lijnen doorbroken en een doorlopend glazen pui op de begane grond. Binnen waan je je in een lithografie van M.C. Escher: oneindig veel houten trappen die allemaal met elkaar verbonden lijken te zijn.

Behalve trappen bieden de openbare ruimtes van de nieuwe campusaanwinst ook loungehoekjes, bankjes en zelfs zitzakken. Het ontwerp is volgens de architecten van bureau Paul de Ruiter een ‘flexibele structuur’. Binnen en buiten lopen zoveel mogelijk in elkaar over. Van onderaan de grote houten trap, die ook als zittribune gebruikt kan worden, kijk je rechtstreeks naar het platte dak van het gebouw, lichtgevende vierkanten met daarop zonnecollectoren.

Natuurlijke ventilatie

Want behalve een architectonisch hoogstandje is het gebouw, geheel volgens de tijdgeest, duurzaam gebouwd. Ventilatie moet zoveel mogelijk op een natuurlijke wijze gebeuren, en er is een warmte-koudeopslag in de bodem. En door de open centrale ruimte en glazen gevel is verlichting overdag nauwelijks nodig.

In april 2014 begon de bouw van het ‘multifunctionele onderwijsgebouw’. In mei werden de eerste palen voor het fundament geboord en in september van dat jaar was de eerste verdieping al af. Twee maanden later werd het hoogste punt bereikt. Nog voor de jaarwisseling zat het dak er al op. De eerste helft van 2015 werd gebruikt voor de aanleg van de zonnepanelen, de afbouw en inrichting van het Polakgebouw.

Het Polakgebouw herbergt 900 studieplekken, een collegezaal voor 260 studenten en onderwijsruimten. Verder hebben het Data Service Centre en een groot deel van de diensten van de UB er een plekje gevonden. Buitenom zijn er allerlei winkeltjes te bezoeken, de Erasmus Shopping Plaza. Een aantal van die winkeltjes zat eerder al in het V-gebouw. Kapper Hairstyle by Lydia, uitzendbureau Randstad, reproshop Canon en de Studystore zijn verhuisd naar het nieuwe pand. Nieuw op de campus zijn wasserette Wash & Go, Campus Store en pakketafhaalcentrum De Buren.

Lichter, ruimer, overzichtelijker

Direct na de opening van het Polakgebouw op 31 augustus begint de renovatie van de Universiteitsbibliotheek. De voormalige studieruimte van de UB ziet er desolaat uit. Boekenkasten zijn leeg, computers staan ontkoppeld en opgestapeld op bureaus. Tot 2017 zal er gewerkt worden aan een totaal nieuwe inrichting, die lichter, ruimer en overzichtelijker moet worden. Ook komt er een nieuwe hoofdentree aan de Institutenlaan.

De functies van de Universiteitsbibliotheek zullen tot de heropening in het Polakgebouw en het V-gebouw te vinden zijn. Voor informatie kun je in het Polakgebouw terecht, en ook wordt een deel van de collectie er opgesteld, waaronder het ‘studielandschap’ van de Faculteit der Sociale Wetenschappen op de vierde etage. De uitleenbalie en het Rotterdamsch Leeskabinet zitten vanaf nu in het V-gebouw.