Rotterdam is niet de duurste, maar zeker ook niet de goedkoopste stad om een kamer te huren. Wel lijkt het alsof er alleen maar dure studentenkamers bijkomen. Blijkbaar is het lucratief om woningen aan studenten te verhuren. Maar wie verdient er eigenlijk aan studentenhuisvesting? En worden studenten uitgebuit?

Dit gaat Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek, samen met EM en tien andere universiteits- en hogeschoolbladen tot op de bodem uitzoeken. Yournalism gaat berekenen wat huisbazen, studentenhuisvesters en vastgoedontwikkelaars verdienen aan een studentenkamer. Dit doen ze met grootschalig data-onderzoek in (bijna) alle grote studentensteden, waaronder Rotterdam. Dit zal in het najaar leiden tot een landelijke publicatie, onder andere via Erasmus Magazine.

Vul de enquête in

Om nog meer informatie te verkrijgen naast het data-onderzoek, roepen we jou (student, kamerbewoner, kamerzoekende en alles daar tussenin) op om een enquête in te vullen over jouw verhuurder. Met jullie hulp weten we precies wie profiteert van studenten, en of er sprake is van misbruik. Uiteraard kun je de enquête volledig anoniem invullen.

Delen en crowdfunden

Deel dit voorstel met zoveel mogelijk vrienden en studiegenoten. Deel het ook met je ouders en familie, want dit onderzoek gaat alleen door als we €1500 aan crowdfunding ophalen. Steun het onderzoek van EM en Yournalism; samen gebruiken we de journalistiek waar die voor bedoeld is: misstanden blootleggen en de feiten op een rij zetten. WG

Wil je meewerken aan dit onderzoek, door de enquête in te vullen of te doneren? Op deze pagina vind je alle details over het onderzoek.