Lees meer

Rechter: Erasmus MC moet klacht moslima’s opnieuw beoordelen

De twee islamitische studentes die een onderdeel van de opleiding Geneeskunde aan het…

Twee islamitische geneeskundestudenten zijn in conflict met de opleiding geneeskunde van het Erasmus MC. De studentes willen uit geloofsoverwegingen een onderdeel van het vak Praktische Klinische Vaardigheden (PKV) niet uitvoeren, maar de opleiding wil ze daarvoor geen vrijstelling geven.

De twee partijen stonden vorige week tegenover elkaar tijdens een zitting van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) in Den Haag.

Wat is er aan de hand?

Bij PKV moeten studenten elkaar lichamelijk onderzoeken. Iedereen moet een man én een vrouw onderzoeken, en dus ook zelf onderzocht worden. De twee studentes willen niet onderzocht worden door een man. Vanuit hun geloof mogen ze hun lichaam niet aan een vreemde man tonen. Ze beroepen zich op de vrijheid van godsdienst en de onaantastbaarheid van het lichaam, zoals vastgelegd in de grondwet. De vrijstelling kregen ze niet, waarna de twee in beroep gingen, eerst bij de universiteit en later bij het CBHO. Terwijl de zaak liep volgde een van de twee studentes het vak alsnog.

Waarom weigert de opleiding een vrijstelling?

De Faculteit Geneeskunde beschouwt het ondergaan van een lichamelijk onderzoek als essentieel voor de opleiding. “Door het lichamelijk onderzoek te ondergaan leert de student welke gevoeligheden dit met zich meebrengt en wat een arts aan kundigheid in huis moet hebben om dit met respect en zorg uit te voeren”, aldus een vertegenwoordiger van de faculteit tijdens de zitting.

Wat betekent het voor de opleiding als de studentes gelijk krijgen?

Volgens de faculteit betekent dat wellicht het einde van PKV. “Als er op religieuze gronden een uitzondering mogelijk is, zou dat grote logistieke problemen opleveren: een flink deel van de studenten is islamitisch of orthodox-christelijk. En bijna alle studenten vinden het onderzoek ongemakkelijk”, aldus de faculteit.

Hoe komt het dat de zaak nu zo escaleert?

Het lijkt erop dat de twee moslima’s de zaak voor eens en voor altijd duidelijk willen hebben. Een van de twee heeft het onderzoek al ondergaan, dus het gaat haar niet meer om zichzelf. Naar eigen zeggen is ze door het onderzoek ‘geestelijk verminkt’ geraakt. Als de twee gelijk krijgen, kunnen andere moslima’s zich op de uitspraak beroepen.

De uitspraak volgt binnen zes weken na de zitting. ES