‘Het maakt me vooral heel erg blij’

IBA-student Benoit Kassa Koumba kan ondanks zijn negentien jaar met recht een wereldburger worden genoemd. Rappen is helemaal zijn ding.

tekst Gert van der Ende fotografie Michel de GrootZijn vader werkt voor Shell, zijn moeder is van Franse komaf. Geboren in Gabon verhuisde Benoit Kassa Koumba al snel naar Brunei. Van daar ging het terug naar Gabon, vervolgens naar Rouen in Frankrijk, Den Haag Nederland, Nigeria, wederom Gabon en nu voorlopig dan Rotterdam voor een IBA-studie. Samen met zijn broer woont hij in Delft, in een door zijn ouders gekocht huis. Nederland ligt hem wel, merkte hij toen hij – dankzij Shell – er nog om de zes weken kwam om zijn oudere broer te bezoeken. “ Ik heb wel een band met Nederland”, zegt hij nu. “Ik houd van de manier van leven hier, de grote verscheidenheid aan mensen en vooral het open karakter. Dat gevoel heb ik bijvoorbeeld in Frankrijk nooit gehad. Ik voel me namelijk niet zo thuis op plekken waar mensen wonen die er al hun hele leven hebben gewoond.”

Ook al stamt Benoit niet uit een bijzonder muzikale familie, naar muziek geluisterd werd er wel altijd. In huis vooral naar traditionele Afrikaanse muziek, in de 4×4 Suzuki werden de cassettes met meer persoonlijke voorkeuren opgezet. Om en om mochten de leden van het gezin Kassa Koumba bepalen waarnaar geluisterd ging worden. In Benoit’s geval was dat vooral hiphop, eigenlijk al vanaf zijn zevende zijn favoriete muzieksoort. The Notorious B.I.G. en 2Pac waren destijds zijn helden, en eigenlijk zijn ze dat nog steeds. “Hun muziek leeft nog steeds voort, tot op de dag van vandaag”, vindt hij. Op zijn zestiende ging hij op zijn slaapkamer voor het eerst zelf aan de slag.

Met een medestudent als producer zag begin november vorig jaar een eerste EP het licht: Third Culture Kid. Helaas zijn er slechts sporadisch optredens. Het deert hem vooralsnog niet echt. “Ik word gewoon blij van muziek maken, om iedere keer weer wat nieuws uit te proberen en meer te leren over de software. Er komt namelijk zoveel meer kijken bij rap dan je op het eerste gezicht zou denken.” De kwaliteit van wat hij maakt is de laatste jaren dan ook met sprongen vooruitgegaan, vindt hij zelf. Niet alleen gaan de teksten veel verder dan over de vriendinnetjes en eigen beslommeringen van weleer, de muziek is beter en valt niet meer onder één noemer te plaatsen; het is meer hiphop en rap beïnvloed door genres als house, reggae, jazz en blues.

Een professionele carrière in de muziek ambieert Kassa Koumba echter niet. “Nee, het maakt me vooral blij. Bovendien heb ik sowieso veel te weinig vrije tijd. Ik moet studeren, en ik ben voorzitter van ASAH (Association of Students of African Heritage). Ik wil best succes hebben met mijn muziek, maar ik zou er nooit mijn studie voor laten vallen. Een goede opleiding is veel belangrijker. Mijn vaderland heeft een groot gebrek aan hoogopgeleide mensen en ooit wil ik daarheen weer terug. Ik vind het al mooi zat als ik komend jaar wat meer zou kunnen optreden. Ik heb inmiddels genoeg materiaal – zo’n vier, vijf echt goede songs – om een performance te geven van zo’n twintig minuten, met goede vibes en waarbij het publiek zich goed voelt.”

Hieronder twee videoclips en een live optreden in het Erasmus Paviljoen. De EP TCK (Third Culture Kid) is in zijn geheel te beluisteren op Soundcloud.