De universiteiten laten hun eigen stem te weinig horen in het Zwarte Piet-debat. Dat zegt een vijftal wetenschappers, onder wie vier van de EUR, vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant.

Terwijl het nieuws de afgelopen weken wordt gedomineerd door felle voor- en tegenstanders van een verandering in het uiterlijk van Zwarte Piet, lijken universiteiten hun vingers niet te willen branden aan het gevoelige vraagstuk. Teleurstellend, vinden Chris Peters (docent aan de Rijksuniversiteit Groningen) en Isabel Awad, Jiska Engelbert, Jacco van Sterkenburg en Alex van Stipriaan van de Erasmus School of History, Culture & Communication (ESHCC). Een aantal van hen, zoals Van Stipriaan in Studio Erasmus en Engelbert en Awad in een ingezonden brief aan EM, pleitten al eerder voor een verandering in het uiterlijk van Zwarte Piet.

Verkeerd signaal

Begin december vieren veel universiteiten het sinterklaasfeest voor personeelsleden en familie, waarbij het opvallend is dat het merendeel van de Pieten hun traditionele bruine/zwarte schmink, krullenpruik en rode lippenstift behoudt. Volgens de vijf wetenschappers geven Nederlandse universiteiten, door weinig gehoor te geven aan de heersende onvrede over Zwarte Piet, een verkeerd signaal af over de belangrijke publieke functie van een universiteit. “Het substantieel herzien van de sinterklaasviering aan onze universiteiten zou bij uitstek een kans zijn geweest om wetenschappelijke kennis duidelijk zichtbaar te gebruiken en maatschappelijk relevant te maken.”   

Inclusiviteit

De vijf wetenschappers, allen voorstander voor een verandering van het traditionele Pietenuiterlijk, stellen dat het een belangrijke universitaire taak is om maatschappelijke kennis te stimuleren en de sociale rechtvaardigheid en inclusiviteit te bevorderen. In hun ogen zijn de universiteiten in het huidige publieke debat vooral volgend en niet leidend, waardoor ze een duidelijk statement maken: “de bezorgdheid over het raciaal-stereotyperende karakter van de huidige Piet moet (voorlopig) worden genegeerd.”

De Erasmus Universiteit vierde afgelopen zaterdag het Sinterklaasfeest voor medewerkers en hun familieleden. Hoewel de meeste Pieten ‘gewoon’ zwart of bruin geschminkt waren, deden er ook enkele ‘aspirant-Pieten’ met roetvegen op hun gezicht mee met de Sinterklaasviering. MvS