Op haar tiende kwam Erna Suman met haar ouders naar Nederland om de nasleep van de Balkanoorlog te ontvluchten. Het UAF, de stichting die zich inzet voor studie en werk voor hoger opgeleide vluchtelingen, kende de EUR-alumna op 4 oktober de eerste Kees Bleichrodt Award toe, vanwege haar voortreffelijke studieresultaten.

Erna Suman (25) heeft haar zaakjes inmiddels uitstekend op orde: afgelopen zomer behaalde de van oorsprong Servische haar master Strafrecht aan de EUR. Sinds 2012 werkt ze als buitengriffier bij de Rechtbank Amsterdam, waar ze ook haar afstudeeronderzoek deed. Tijdens het jaarlijkse afstudeerfeest van het UAF ontving Suman de Kees Bleichrodt Award – genoemd naar de in 2012 overleden directeur van de organisatie – voor haar ‘uitzonderlijke prestaties’.

Hoe trots ben je op het winnen van deze award?  

“Ik voel me vereerd dat ik een award vernoemd naar Kees Bleichrodt in ontvangst mocht nemen. Kees Bleichrodt was een echte strijder voor mensenrechten, een inspirerende persoonlijkheid die helaas te vroeg is overleden. Daarnaast ben ik natuurlijk trots op mezelf vanwege het voltooien van mijn studie, waarmee ik een belangrijk doel in mijn leven heb bereikt. Ik zie een goede opleiding als een van de belangrijkste fundamenten voor de toekomst.”

Behalve de award win je ook een taalcursus. Afgaande op het filmpje van het UAF is je Nederlands al zo goed als foutloos, dus heb je die cursus wel nodig?

“Je mag zelf kiezen in welke taal je de cursus wilt volgen, dus zo’n taalcursus komt zeker goed van pas. Ik denk dat ik voor Legal English kies, daar kan ik als juriste veel profijt van hebben. In de juridische wereld is, zeker gezien de steeds internationaler wordende samenleving, een foutloze beheersing van de Engelse taal onmisbaar.”

Met zo’n uitzonderlijke prestatie ben je natuurlijk een voorbeeld voor andere vluchtelingstudenten. Zou je hen een advies willen geven voor hun studie en loopbaan?

“Allereerst moet er een sterke innerlijke wil zijn: je moet geen dromen hebben, maar ook echt doelen. Als je jezelf een duidelijk doel stelt, volgen de motivatie en het doorzettingsvermogen meestal vanzelf. Dat zijn wat mij betreft de belangrijkste ingrediënten voor succes.

“Buiten mijn eigen motivatie en doorzettingsvermogen was de stimulans van de mensen om me heen onmisbaar. Ik kon altijd rekenen op de onvoorwaardelijke steun van mijn ouders. De trots en blijdschap die ik in hun ogen zag als ik weer een stap verder kwam, gaven mij veel positieve energie en stimuleerden mij om door te gaan.”

Wat zijn, naast je werk voor de Rechtbank in Amsterdam, je ambities voor de toekomst?

“Uiteindelijk wil ik graag bij een werkgever terechtkomen waar ik kan doorgroeien en me zowel op persoonlijk als op juridisch vlak door kan ontwikkelen. Daarnaast vind ik het belangrijk om mijn juridische kennis in te zetten voor de maatschappij.” MvS