Muziek, kunst, wetenschap en hippe gadgets onder het genot van een biertje. Het New Horizons Festival propte het allemaal in één avond, vrijdag 26 september. Hipper dan dit zal wetenschap niet worden.

Zelf ontdekken was het adagium op het New Horizons Festival afgelopen vrijdagavond. In allerlei hoeken en gaten van het onderwijscentrum op de geneeskundefaculteit stonden wetenschappers, kunstenaars, muzikanten en gadgets op je te wachten.  Zo was er een hacker die met drie muisklikken kon achterhalen op welke wifi-netwerken de bezoeker  vorige week had ingelogd. Bezoekers konden in extreem hoge resolutie De Toren van Babel van Pieter Bruegel de Oude bekijken. Het kunstwerk is natuurlijk een van de te bewonderen topstukken van het Boijmans van Beuningen, maar dankzij het Google Art Project zijn al die bijzondere details nog beter waar te nemen.

DNA afstaan

Druk was het vooral bij het DNA-checkpoint. Vrijwel iedere festivalganger leek maar al te graag zijn DNA af te staan ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek. Een uitgebreide vragenlijst over uiterlijke kenmerken, een beetje spuug in een reageerbuisje, en close-up foto’s van de participant, worden in de komende weken geanalyseerd voor een afkomstonderzoek. Iedereen die zijn e-mailadres heeft achtergelaten ontvangt binnenkort uitleg over zijn of haar genetische roots. Tussendoor kon je luisteren naar diverse lezingen. Bijvoorbeeld over hoe je een Ig Nobelprijs, de humoristische tegenhanger van de bekende Zweedse prijzen, kunt winnen. Of over het verband tussen het dragen van een Schotse kilt en de kwaliteit van je sperma.

Bells of Youth

Oculus Rift

Als je al het wetenschappelijk geweld even beu was kon je audiovisuele kunst kijken, naar upcoming bands luisteren, knutselen met een 3D-printpen, vier-op-een-rij spelen, of even echt helemaal aan je omgeving ontsnappen door met een Oculus Rift op je neus van een achtbaan af te sjeezen.

 

De Oculus Rift

Zelf op zoek

Die veelheid aan onderwerpen maakt het festival een fantastische plek om op ontdekkingstocht te gaan, maar geeft het tegelijkertijd ook iets ontoegankelijks. Je moet als bezoeker echt zelf op zoek, vragen stellen, uitvinden wat waar te doen is. En de aangeplakte programma-informatie maakte het nu niet per se overzichtelijker. De aanwezige vrijwilligers, hoe gezellig en enthousiast ze ook waren, konden lang niet altijd tekst en uitleg geven bij een bepaald programmaonderdeel. Hoe werkt zo’n Oculus Rift bijvoorbeeld, en wat heeft het met Big Data – het thema van de avond – te maken? Op dat gebied mag je van een wetenschapsfestival best iets meer verwachten. TF (foto’s: Simple Studio)

Met een Oculus Rift van de achtbaan

 

Schaken tegen een computer is niet zo makkelijk