Met haar initiatief Rauwe Rotterdamse Roots (RRRoots) staat Master student Global History and International Relations Christine Madern (34) in de finale van het Rotterdams Stadsinitiatief 2014. EM vroeg Christine naar haar project en haar frisse blik op de rauwe Rotterdamse geschiedenis.

Persoonlijke historische verhalen van Rotterdammers verzamelen in een app, dat is wat Christine samen met interactive designer Maarten Hoogvliet wil bereiken. Het idee is dat je door de stad struint met je telefoon of tablet, en de app de verhalen van Rotterdammers vertelt, in de vorm van geluidsfragmenten, videobeelden, foto’s en digitale 3D-constructies, op de plek waar deze zich afspeelden.

Bombardement, gabbers en Feyenoord

Juist nu, bijna 75 jaar na het bombardement van Rotterdam, is het volgens Christine belangrijk om terug te kijken op de wederopbouw: “Nu de laatste gaten in de stad worden opgevuld, bijvoorbeeld door de nieuwe markthal, is er rust en tijd om terug te kijken.” Met terugkijken doelt ze niet alleen op het bombardement en het naoorlogse herstel, maar ook op de gabberperiode, Now&Wow en voetbalclub Feyenoord: “We willen een ode brengen aan alle mensen die onze stad hebben gemaakt tot wat ‘ie nu is.”

Van gemeentepolitiek naar universiteitscampus

Andermans verhalen vertellen is wat Christine veel bezighoudt: voor haar eigen bedrijf Bureau Terugblik schrijft en bundelt ze persoonlijke geschiedenissen van mensen en bedrijven. Na een Bachelor Maatschappijgeschiedenis aan de EUR heeft ze vijf jaar lang voor D66 in de Rotterdamse gemeentepolitiek gewerkt. Een jaar geleden richtte ze haar eigen bedrijf op en besloot ze een deeltijd Master te gaan doen: “Het is zeker niet het gebruikelijke pad. Maar ik vind het heel fijn om op mijn 34e in een wetenschappelijke setting terug te komen.”  

Champagne op de Euromast

Als Christine het Stadsinitiatief wint, gaat ze champagne drinken op haar favoriete historische plek: de Euromast. “Maar de volgende ochtend meteen aan de slag, schouders eronder zoals we dat in Rotterdam doen.” Als RRRoots niet de meeste stemmen krijgt, gaat Christine toch proberen om het project te realiseren. Hierin zal de EUR mogelijk een rol spelen: er ligt een plan klaar om stageplekken aan te bieden aan geschiedenisstudenten.

Stadsinitiatief Rotterdammers

Voor 10 juli kunnen alle Rotterdammers van 12 jaar en ouder online hun stem uitbrengen op een van de zes finalisten van het Stadsinitiatief 2014. De winnaar ontvangt een maximum van €3 miljoen om zijn of haar plan te realiseren. IS