Spelen met ableton

Christian de Haan (22) is drummer in de vijfmansformatie Groove Embassy, dat vooral funky en gezellig is.

tekst Gert van der Ende fotografie Michel de Groot Veel opgetreden heeft Groove Embassy niet het afgelopen jaar. De band is de laatste tijd vooral bezig om nummers te schrijven en zich te buigen over het probleem hoe meer elektronica in hun muziek te verweven, maar wel op zo’n manier dat dat straks live kan worden uitgevoerd. Zijn inspiratie haalt hij uit bands als C2C (vier Franse dj’s die instrumentale muziek en elektronica combineren) en het Zuid-Afrikaanse duo van Goldfish. “Dus zitten we nu vooral thuis bij iemand met ableton (een softwareprogramma voor de productie van muziek) te spelen, biertje erbij, ook leuk. We hebben echter de goede vorm nog niet gevonden.” Bovendien ligt bij een aantal leden de focus even op de studie. Zo zit De Haan midden in een schakeljaar Econometrie. Nee, dan 2012, een memorabel jaar, vindt De Haan. Redelijk veel optredens met als hoogtepunt een paar weken op tournee in Servië, Macedonië en Kosovo. “Geweldig, sowieso al de road trip ernaartoe; met z’n allen in een busje. Vervolgens buiten optreden bij een graadje of dertig. Heerlijk!” Want, vindt De Haan: “Als je op een podium staat, en je ziet voor je al die mensen dansen, daar doe je het uiteindelijk toch voor.”

Hagenees De Haan begon ooit op de basisschool gitaar te spelen, net als z’n broer en pa. “Beetje akkoordjes pielen, dat stelde niet zoveel voor.” Dus switchte hij al snel naar de drums, en kreeg les van Rob Kramer, docent aan de drumschool van plaatsgenoot Cesar Zuiderwijk, drummer van de Golden Earring. Vervolgens richtte De Haan op de middelbare school samen met twee vrienden Groove Embassy op, onder het mom van ‘laten we eens wat muziek gaan maken’. Zo werd wekelijks wat ‘aangeklooid’ op gitaar, basgitaar en drums. Een beetje een mix van van alles en nog wat, aldus De Haan, die fan is van musici als Miles Davis en Stevie Wonder. “Funk meets rock, zeg maar.” Na een jaar werd het wat serieuzer en zochten de vrienden er een zanger en pianist/toetsenist bij. De band bleef – ondanks dat zo’n beetje alle leden naar een andere stad vertrokken om er te gaan studeren – bij elkaar. Er werden zelfs opnames gemaakt.

De Haan ging in Rotterdam Bedrijfskunde studeren. Ergens in 2014 moeten de nieuwe nummers het licht zien. Maar wanneer en hoe, is vooralsnog onduidelijk. “Weliswaar gaat de studie even voor, maar we hebben absoluut ambitie. Bovenal willen we erg graag weer als band optreden.”

Beluister Twisted van Groove Embassy

Other Ways

Disfunktional is het eerste album van Groove Embassy. Kopen kan hier!